Euro depinde de salvarea relatiilor Franta - Germania?

In ultimii ani, pietele financiare si-au indreptat atentia doar catre anumite tari: Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania si Italia. Insa inima proiectului european, de care depinde soarta zonei euro, este reprezentata de relatia dintre alte doua tari: Franta si Germania.

Unii analisti sustin argumentul efectului de domino, prin care problemele de la periferia zonei euro va avea un efect negativ asupra celor mai mari economii din uniune. Franta, dupa o bula a pietei imobiliare si bursiere, este vulnerabila in fata aceleasi combinatii de probleme bancare si de finante publice.

Poate mai mult decat niciodata, viata economica este clar influentata de cea politica si invers.

Actualul presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy, transmite, in discursurile sale electorale, mesajul ca, doar alegandu-l pe el, tara va pastra o moneda puternica. Alegerea contracandidatului sau, socialistul Francois Hollande, ar conduce la o prabusire a monedei, lucru ce ar aduce criza din Grecia, Spania sau Italia in Franta.

De altfel, campania electorala din Franta a readus la suprafata o veche tema in politica franceza. Politicienii de stanga se vad victime ale conspiratiilor financiare. Cel mai recent episod care demonstreaza acest lucru, comenteaza analistii de la Project Syndicate, a avut loc dupa victoria lui Fracois Mitterrand, in 1981.

Ca presedinte, in urmatorii doi ani a condus in adevarat experiment in economia socialista, nationalizand bancile, majorand salariile, lucru ce a dus la dreprecierea francului. De asemenea, guvernul a fost fortat sa impuna un control asupra asupra capitalului, inclusiv restrictii privind cat puteau cheltui francezii in afara tarii, ca turisti.

Dupa doi ani, ministrul de Finante de atunci, Jacques Delors, a reusit sa faca o intoarcere completa de strategie si a readus puterea francului.

Exista multe paralele intre 1981 si prezent. Atunci, exista un cadru pentru stabilitate in Europa, Sistemul Monetar European, pe care Mitterrand il vedea drept un proiect personal al oponentului de dreapta, Valery Giscard d'Estaing. Astfel, era normal pentru el sa atace moneda stabila drept un proiect pentru a mentine scazute salariile clasei muncitoare. In plus, in mijlocul unei recesiuni, parea ca aceasta era si cauza somajului din Franta.

In 2012, salvarea monedei euro a fost vazuta drept o problema personala a lui Sarkozy si a cancelarului german, Angela Merkel. Cei doi au luat cele mai importante decizii. Ei au fost cei care au insistat asupra stabilitatii bugetare.

Atat candidatul comunist, Jean-Luc Melenchon, cat si cel de extrema dreapta, Marine Le Pen, au avut un discurs anti-german in timpul campaniilor. Insa o pozitie similara a avut si socialistul Francois Hollande, care are mari sanse sa castige alegerile, mai ales ca, si in Olanda, guvernul a cazut din cauza obiectiilor opozitiei populiste la austeritatea impusa de Germania.

Schimbarea strategiei din timpul lui Mitterrand a justificat crearea monedei euro. Austeritatea impusa de Germania a fost "inmuiata", pentru a fi acceptata la nivel politic. Contributia franceza la pact a fost impunerea unei limite de 3 la suta pentru deficitul bugetar, ce isi are originile in traumele din urma experimentului lui Mitterrand. Trei la suta a fost considerat nivelul maxim la care poate exista stabilitate monetara, in circumstantele din 1983.

Totusi, astazi, pietele financiare sunt mult mai agresive decat in acea perioada. Nu mai exista posibilitatea unui experiment de doi ani. In acest caz, rezultatul ar fi o presiune intensa pentru redefinirea institutiilor europene, cu riscul ca rezultatul final sa nu aiba credibilitate.

Citeste tot articolul:  http://www.ziare.com/economie/zona-euro/euro-depinde-de-salvarea-relatiilor-franta-germania-1164635

Citit 2046 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top