Franta, urmatoarea victima a crizei din zona euro?

Cu un deficit bugetar urias si un nivel ridicat al datoriei, Franta, a doua cea mai mare economie din zona euro, se teme ca va prinsa in furtuna crizei economice.

Cu un deficit bugetar urias si un nivel ridicat al datoriei, Franta, a doua cea mai mare economie din zona euro, se teme ca va prinsa in furtuna crizei economice.

Guvernul de la Paris este unul din cei mai mari sustinatori ai uniunii bancare si ai recapitalizarii imediate a bancilor, folosind fonduri de urgenta alocate de zona euro.

"Cred ca ei insista atat de mult cu aceasta idee dintr-un simplu motiv: stiu ca sunt urmatorii, dupa Italia, pe lista neagra a crizei", a declarat consultantul sef la Spiro Sovereign Strategy, Nicholas Spiro, citat de CNBC.

Criza datoriilor s-a raspandit deja in Grecia, Irlanda si Portugalia, care au facut toate imprumuturi internationale. In plus, recent, Spania a cerut ajutor pentru sistemul bancar, iar Cipru este urmatoarea tara care va face acest lucru.

Astfel, presedintele Frantei, Francois Hollande, vrea sa opreasca fenomenul, care se dezvolta asemenea unui bulgare de zapada, astfel ca a promovat rapid cateva idei de combatere a contagiunii, unele dintre ele fiind total opuse cu cele ale Germaniei.

Momentan, investitorii acorda Hexagonului prezumtia de nevinovatie, fapt ce a adus dobanda la obligatiuni la un nivel minim istoric.

Cu toate astea, finantele Frantei nu se compara cu cele ale Germaniei, iar bancile sale sunt puternic expuse Greciei si Italiei.

"Este clar ca presiunea crizei datoriilor va ajunge si la Franta daca nu se va face ceva in privinta impartirii riscurilor", a opinat directorul economist al Societe General, Michel Martinez.

Guvernul socialist al lui Hollande a propus infiintarea unei uniuni bancare europene care sa aiba o autoritate centrala, garantii de depozit comune si un fond alocat pentru administrarea bancilor falimentare.

Parisul a sustinut ca cea mai buna solutie este folosirea banilor europeni pentru a capitaliza bancile, desi opozitia Germaniei in acest sens ramane un obstacol greu de depasit.

Agentiile de rating au reiterat ca, daca Parisul va fi nevoit sa isi finanteze bancile, acest factor va insemna retrogradarea Frantei. In ianuarie, califiactivul tarii a fost deja scazut cu o treapta, de la AAA, la AA+, de catre Standard & Poors.

Citeste tot articolul:  http://www.ziare.com/economie/criza/franta-urmatoarea-victima-a-crizei-din-zona-euro-1175321

Citit 2122 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top