Portughezii se gandesc la emigrare pentru a scapa de recesiune

"Franta, Elvetia, Luxemburg: sunt gata sa merg in oricare dintre aceste tari in care se vorbeste limba franceza", spune Octavio Tavares, un electrician somer din Lisabona, care incearca de sase luni sa isi gaseasca un loc de munca.

"CV-ul si scrisorile mele de intentie sunt deja traduse. Atunci cand vad pe Internet un anunt care ma intereseaza, nu trebuie decat sa le trimit", a declarat barbatul in varsta de 39 de ani, tatal a doua fete de doi si noua ani, pentru AFP, preluata de Le nouvel observateur.

Concediat in luna noiembrie a anului trecut de la o firma cu 20 de angajati, care subcontracta lucrari in domeniul electric de la o mare companie de constructii intrata in faliment, Tavares si-a dat seama ca acest domeniu de activitate este unul dintre cele mai grav afectate si a hotarat sa extinda aria de cautare, aplicand inclusiv pentru posturi in domeniul distributiei sau telecomunicatiilor.

"Dar raspunsul este mereu acelasi: mi se cere sa astept", explica portughezul nascut in Africa, Insula Capului Verde, care are unele notiuni de limba franceza dobandite in scoala.

In situatia lui Tavares se afla mii de portughezi, care se gandesc la emigrare pentru a scapa de recesiune si de rata record a somajului de 15,5% estimata pentru acest an. Potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), peste 70.000 de persoane pleaca din Portugalia in fiecare an.

Tara, care a solicitat in mai 2011 un pachet de asistenta financiara externa, se confrunta cu masuri de austeritate severe.

Noi destinatii

Astazi, portughezii nu sunt atrasi doar de destinatiile traditionale din nordul Europei, ci se indreapta in egala masura catre fostele colonii portugheze, precum Angola sau Brazilia.

Brazilia atrage in prezent mana de lucru calificata, in special tineri aflati in cautarea primului loc de munca. Portughezii nu au nevoie de vize pentru sejururi turistice, ei reglementandu-si deseori problema rezidentei dupa semnarea unui contract.

Cei mai multi dintre cei care aleg Angola au deja un contract de munca semnat inainte de a pleca, ceea ce le faciliteaza obtinerea vizelor, in diferite domenii de activitate, precum finante, tehnologii noi sau chiar constructii.

Citeste tot articolul:  http://www.ziare.com/economie/criza/portughezii-se-gandesc-la-emigrare-pentru-a-scapa-de-recesiune-1175960

Citit 2096 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top