Hollande critica decizia Peugeot de a inchide o fabrica din Franta si de a suplimenta concedierile

Preşedintele francez Francois Hollande a criticat dur PSA Peugeot Citroen pentru decizia de a închide o fabrică din Franţa şi a suplimenta concedierile cu 8.000 de locuri de muncă, angajându-se să facă presiuni asupra companiei pentru renegocierea proiectului de reorganizare.

PSA Peugeot Citroen, cel mai mare constructor auto din Franţa şi al doilea din Europa, a anunţat joi că va închide în 2014 fabrica de la Aulnay, Franţa, şi va reduce producţia la unitatea de la Rennes, suplimentând numărul disponibilizărilor cu 8.000, la 14.000 de persoane, pentru a aduce sub control pierderile operaţionale şi a adapta capacitatea de producţie la cererea în scădere abruptă din Europa, informează Bloomberg.

PSA închide astfel o fabrică din Franţa pentru prima dată în ultimii 20 de ani. Uzina de la Aulnay funcţionează de 39 de ani.

"Planul în starea actuală nu este acceptabil. Trebuie renegociat", a declarat sâmbătă Hollande, la un post de televiziune.

Francois Hollande a fost ales preşedinte în luna mai, cu promisiunea că va împiedica eventuale concedieri semnificative în economie. Acţiunile Peugeot s-au prăbuşit vineri la Paris cu 7,7%, din cauza temerilor că guvernul ar putea determina compania să revină asupra deciziilor destinate reducerii costurilor, potrivit unui analist londonez, citat de Bloomberg.

"Opţiunile companiei sunt limitate. Criza de la Peugeot subliniază una dintre cele mai mari probleme ale Franţei, şi anume lipsa de competitivitate", a spus el.

Hollande a afirmat că guvernul ar putea acorda "stimulente" care să încurajeze vânzările de autoturisme cu emisii scăzute şi că va studia posibilitatea acordării de credite pentru achiziţiile de automobile, însă fără subvenţii în cash, precum programele derulate de administraţia Nicolas Sarkozy pentru a combate recesiunea din 2009.

Şomajul din Franţa este la 10%, iar cererile pentru ajutor de şomaj au atins maximul ultimilor 12 ani. Hollande consideră crearea de noi locuri de muncă una dintre priorităţile mandatului său. Air France - KLM, Carrefour şi Sanofi iau de asemenea în calcul concedieri în Franţa, pe fondul stagnării economiei.

"Este adevărat că avem o problemă de competitivitate. Este necesar un efort, dar povara trebuie distribuită în mod corect", a afirmat preşedintele francez.

Problemele economice îl taxează deja din punct de vedere politic pe Hollande, a cărui rată de susţinere în rândul electoratului a scăzut în ultima lunî cu 7 puncte procentuale, la 56%, potrivit unui sondaj recent. Modul în care va fi rezolvată criza de la PSA Peugeot va marca decisiv primul mandat al preşedintelui.

Statul nu poate fi "indiferent" faţă de problemele Peugeot, a mai spus Hollande.

"Guvernul va desemna un expert care va prezenta, până la sfârşitul acestei luni, un raport din care să reiasă situaţia reală", a afirmat liderul de la Paris.

Dintre marii producători auto, Peugeot, Renault şi Fiat au înregistrat în acest an cele mai abrupte scăderi ale vânzărilor în Europa.

PSA a amânat cu mai multe luni anunţarea proiectului de reorganizare, pentru a nu influenţa rezultatul duelului Hollande - Sarkozy la alegerile din luna mai. Hollande a criticat şi decizia de a întârzia prezentarea planului.

Citeste tot articolul:  http://www.mediafax.ro/economic/hollande-critica-decizia-peugeot-de-a-inchide-o-fabrica-din-franta-si-de-a-suplimenta-concedierile-9865314

Citit 1826 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top