Franţa-Tunisia, un nou început?

Franţa-Tunisia, un nou început?

Preşedintele Tunisiei, Moncef Marzouki, efectuează o vizită de trei zile în Franţa. Cele două ţări doresc relansarea relaţiilor bilaterale, în codiţiile schimbării de regim din Tunisia şi a venirii socialiştilor la putere în Franţa.

Tunisienii nu au uitat că în ianuarie 2011, când a început revolta lor împotriva preşedintelui Ben Ali şi a regimului său, Parisul a fost mai degrabă sceptic şi a întârziat mult să-i sprijine pe revoluţionarii tunisieni. Nici o anumită declaraţie nefericită a ministrului francez de Externe de atunci, doamna Michèle Alliot-Marie, nu a fost uitată: ea propunea pur şi simplu o cooperare între poliţiile celor două ţări, pentru asigurarea ordinii în Tunisia.

Acum, însă, Franţa şi Tunisia doresc un nou parteneriat, iar preşedintele tunisian declară cu ocazia acestei vizite că ambele ţări împărtăşesc în prezent aceleaşi valori legate de libertate şi democraţie. Ceea ce nu este chiar foarte sigur, întrucât preşedintele Moncef Marzouki, lider al unui partid de centru-stânga, trebuie să coabiteze cu un Guvern controlat de islamiştii care îşi spun moderaţi.

Preşedintele Marzouki, care a studiat medicina în Franţa şi a trăit în exil în Franţa este primit în orice caz cu toate onorurile, iar miercuri va fi invitat să se exprime în faţa noii Adunări Naţionale Franceze.

Franţa este primul partener economic al Tunisiei şi în jur de 600 de mii de tunisieni trăiesc pe teritoriul Hexagonului. Circa 1.200 de întreprinderi franceze sunt instalate în Tunisia. Cele două ţări au deci interese economice comune, iar momentul este favorabil unui nou început, după ce preşedinţii precedenţi ai Franţei, Jacques Chirac şi Nicolas Sarkozy, au avut relaţii privilegiate mai degrabă cu fostul dictator tunisian, Ben Ali.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/franta-tunisia-un-nou-inceput

Citit 3779 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top