Tentativă de reconciliere franco-algeriană

Tentativă de reconciliere franco-algeriană

În contextul în care Algeria şi-a sărbătorit 50 de ani de la independenţă, Franţa are iniţiativa unei reconcilieri cu fosta sa colonie. Ministrul de Externe, Laurent Fabius, a efectuat o deplasare la Alger, pentru a pregăti în primul rând o vizită oficială, programată probabil la toamnă, a preşedintelui François Hol...

Cum între Franţa şi Algeria există numeroase litigii de ordin mai degrabă istoric, pentru moment nu este preconizată semnarea unui "tratat de prietenie", ci într-un spirit oarecum mai pragmatic, un "parteneriat de excepţie". Cele două ţări au numeroase interese comune, dacă ţinem cont că un milion de algerieni trăiesc în Franţa şi 24 de mii de francezi, în Algeria.

Pe de altă parte, Franţa rămâne primul furnizor al Algeriei şi al treilea partener comercial al său. În cei cinci ani cât s-a aflat la putere Nicolas Sarkozy, relaţiile Franţei cu Algeria au fost ceva mai tensionate. Fostul preşedinte a refuzat, de exemplu, principiul asumării unilaterale a responsabilităţii pentru perioada colonială. În prezent, Parisul şi Algerul par să fi convenit să abordeze într-o manieră obiectivă istoria lor comună şi să uite "războaiele în numele memoriei".

Dincolo de aceste aspecte, vizita lui Laurent Fabius în Algeria este pusă şi sub semnul urgenţei, întrucât Franţa este neliniştită de extinderea influenţei islamismului radical în regiunea Sahelului şi mai ales în nordul statului Mali. O nelinişte pe care o împărtăşesc şi autorităţile algeriene, de unde dorinţa francezilor şi a algerienilor de a colabora la acest capitol. Pentru moment, Parisul şi Algerul consideră că ţările africane trebuie să organizeze o intervenţie în Mali, unde nordul ţării a fost practic cucerit de insurgenţi islamişti apropiaţi de reţelele organizaţiei teroriste al-Qaida.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/tentativa-reconciliere-franco-algeriana

Citit 4001 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top