Festivalul de la Avignon – un teatru al ideilor

Festivalul de la Avignon – un teatru al ideilor

Festivalul de la Avignon devine, în fiecare lunǎ iulie, şi o uluitoare arenǎ de dezbateri. Toatǎ lumea discutǎ, uneori cu vehemenţǎ, peste tot. Se discutǎ în cafenele şi în restaurante, pe strǎzi, în faţa teatrelor, în pieţele publice.


Festivalul de la Avignon – un teatru al ideilor

Oamenii discutǎ despre piesele vǎzute dar şi despre ce scriu ziarele în legǎturǎ cu respectivele spectacole. Practic toatǎ lumea are o opinie. Cînd spectatorii aşteaptǎ sǎ intre la un spectacol ei  nu pierd timpul, discutǎ unii cu alţii despre spectacolele vǎzute deja, îşi împǎrtǎşesc reciproc impresiile, îşi dau sfaturi. Acestea sunt dezbaterile spontane, schimburi de idei care se nasc în urma unor întîlniri întîmplǎtoare.

Mie însumi mi s-a întîmplat deseori sǎ mǎ instalez pe o terasǎ şi sǎ aud fǎrǎ sǎ vreau cîte o discuţie vehementǎ despre cutare sau cutare piesǎ de teatru, despre cutare sau cutare artist.

Aş spune cǎ spectatorii care vin la Avignon nu sunt niciodatǎ pasivi, nu vin doar sǎ se amuze. Sunt nişte oameni care reacţioneazǎ în ambele sensuri, şi atunci cînd le place vreun spectacol, şi atunci cînd nu le place. Iar cînd nu le place sunt capabili sǎ iasǎ în mod brutal de la o piesǎ, sau chiar sǎ înceapǎ sǎ fluiere şi sǎ batǎ din picioare în timpul spectacolului dacǎ… au impresia cǎ artistul respectiv a depǎşit anumite convenţii teatrale.

Mai existǎ însǎ zecile de dezbateri organizate, fie de diverse instituţii, fie de de organizatorii festivalului, fie de diverse organe de presǎ. Este cazul cu ziarul Libération, din care noi citǎm atît de des în emsiunile noastre la Paris. Ziar cu simpatii de stînga dar care se considerǎ independent, cotidianul Libération este extrem de implicat în tot ce ţine de viaţa culturalǎ.

Anul trecut redacţia ziarului s-a deplasat la Avignon pentru a anima o dezabtere în context electoral, pe teme legate de relaţia dintre politicǎ şi culturǎ. Anul acesta ziarul Libération revine şi propune o dezbatere la Universitatea din Avignon pe cîteva teme de mare actualitate. Prima dintre ele este formulatǎ astfel: "la ce foloseşte un minister al culturii sau cu ce ar trebui sǎ se ocupe el? O a doua dezbatere este legatǎ de spaţiul Mediteranei şi de evoluţiile din lumea arabǎ şi musulmanǎ, cu accentul pe urmǎtoarea întrebare : "este în pericol cultura din spaţiul Mediteranei?" Mulţi observatori sunt tentaţi sǎ spunǎ da, cultura este într-adevǎr în pericol în toate acele state arabe unde islamisul a confiscat mişcǎrile revoluţionare…

In Europa de astǎzi Franţa este una dintre ţǎrile pentru care cultura are un sens profund, iar statul îşi asumǎ în mod deschis o misiune culturalǎ. De altfel, în Franţa, ministrul culturii este întotdeauna o vedetǎ, este o persoanǎ extrem de mediatizatǎ.

Dupǎ al doilea rǎzboi mondial unul dintre miniştrii culturii cei mai activi a fost scriitorul André Malraux. El a fost iniţiatorul unei politici de descentralizare culturalǎ în Franţa care mai funcţioneazǎ si astǎzi. In anii cînd a fost preşedinte socialistul François Mitterrand s-a remarcat un alt ministru al culturii, Jack Lang, care a devenit aproape o vedetǎ internaţionalǎ pentru cǎ el a lansat manifestǎri precum Sǎrbǎtoarea muzicii sau Noaptea muzeelor…

Preşedintele Nicolas Sarkozy a înţeles şi el cǎ avea nevoie de un ministru al culturii cu o personalitate puternicǎ şi l-a desemnat pe un anume… Frédéric Mitterrand care nu era altcineva decît nepotul fostului preşedinte socialist. Actuala ministrǎ a culturii, Aurélie Filippetti este mai puţin cunoscutǎ, dar are toate şansele sǎ se impunǎ, cu atît mai mult cu cît este şi romancierǎ, deci recunoscutǎ de breasla culturalǎ nu numai ca om politic dar şi ca… practician al culturii.

Doamna Aurélie Filippetti nu a ratat de altfel spectacolul de deschidere al Festivalului de la Avignon şi s-a aflat sîmbǎtǎ printre spectatorii din curtea de onoare a Palatului papal, iar ieri s-a aflat la Festivalul de artǎ fotograficǎ de la Arles. Douǎ ocazii pentru a-i linişti pe artişti şi a le spune cǎ statul va sprijini în continuare creaţia artisticǎ, deşi se impune o dezbatere, anunţǎ ministra culturii, în privinţa modului în care, pe viitor, va trebui finanţatǎ cultura.

Festivalul de la Avignon propune, pe lîngǎ spectacole de teatru, şi spectacolul unor dezbateri de idei…  Intre 15 şi 22 iulie se desfǎşoarǎ un ciclu de dezbateri care are şi un nume pe mǎsurǎ: "Teatrul ideilor". Este vorba de o iniţiativǎ a secţiunii IN a festivalului care invitǎ în fiecare an filozofi, sociologi, economişti precum şi alte celebritǎţi din alte domenii decît cel teatral pentru a sta de vorbǎ, pe anumite teme, cu publicul.

Anul acesta sunt invitaţi, printre alţii, filozofii Alain Badiou şi Fréderic Lordon, sociologul Eric Fassin, economistul André Orléan şi fizicianul Etienne Klein. Iar temele propuse sunt cît se poate de incitante. Se va discuta despre raporturile dintre teatru şi puterea politicǎ. Se va discuta despre  mondializarea care ne obligǎ sǎ regîndim ideea de identitatea culturalǎ.

Un alt subiect este legate de ecologie, sau altfel spus cum poate fi redinamizatǎ ea, eventual prin teatru, într-un moment cînd criza economicǎ a marginalizat dezbaterea ecologicǎ. Un al subiect este formulat în felul urmǎtor : cum sǎ abordezi problema crizei şi a finanţelor în limbaj teatral? Un alt subiect foarte actual este legat de viteza cu care trece timpul, pentru cǎ în ziua de astǎzi trǎim într-un timp accelerat iar "timpul conştiinţei" nu mai corespunde cu timpul orologiilor…

Aş spune, pentru a rezuma, cǎ Festivalul de la Avignon este şi un fel de Universitate de varǎ la care poate participa oricine, pentru a se informa în primul rînd şi pentru a asculta puncte de vedere interesante, dar şi pentru a se exprima în al doilea rînd. De altfel foarte multe cadre didactice sunt prezente la aceste dezbateri, pentru cǎ profesorii sunt în acelaşi tip şi printe cei mai fideli spectatori la Avignon.

Mai rǎmîne întrebarea : care este mesajul acestui enorm spectacol al dezbaterilor ? Ei bine, pentru mine el este un spectacol care ţine de democraţie, este o lecţie de democraţie de fapt. Gǎzduind acest enorm   

Forum de idei (nu numai culturale ci şi civice, politice, de civilizaţie, de prospectare a viitorului), gǎzduind deci acest forum de idei festivalul vrea sǎ ne spun: gîndiţi. Este un îndemn adresat tuturor : gîndiţi, reflectaţi pentru cǎ democraţia rǎmîne un lucru fragil şi dacǎ nu faceţi efortul de a gîndi, dacǎ nu faceţi efortul de a comunica, de a intra în conflict de idei, veţi deveni victimele gîndirii unice, veţi deveni victimele a tot felul de guru şi de iluminaţi care sunt în fiecare moment gata sǎ gîndeascǎ pentru voi…

Iatǎ o enormǎ, imensǎ, poate cea mai importantǎ lecţie a festivalului. Pentru cǎ spectacolele pot fi foarte bune sau bune sau modeste sau execrabile… Dar calitatea dezbaterii la Avignon este întotdeauna uluitoare…

Matei Vişniec

image
Size: 11.67 Mb

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/asculta-rfi-ro/festivalul-avignon-un-teatru-al-ideilor

Citit 4025 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top