Siria, noul Război Rece al planetei

Siria, noul Război Rece al planetei

În timp ce Parisul se pregăteşte să găzduiască, vineri 6 iulie, o conferinţă internaţională pe tema Siriei, Rusia şi China au anunţat că nu-şi vor trimite reprezentanţii la această reuniune. Pentru unii observatori, Siria şi dosarul sirian au devenit terenul de luptă al unui nou "Război Rece" între ruşi şi occidentali.

 

Rusia şi China nu îşi trimit reprezentanţii la Paris, pentru că nu sunt de acord practic cu obiectivele acestei conferinţe. Preşedintele François Hollande, care va deschide această reuniune urmează să condamne politica represivă şi crimele regimului de la Damasc.

Cele aproximativ o sută de ţări, în special arabe şi occidentale, invitate la conferinţă, vor analiza unele "măsuri concrete”, de natură să pună presiune asupra regimului de la Damasc, cum ar fi o nouă serie de sancţiuni.

Se va discuta şi despre populaţia civilă din Siria, despre cum poate fi ajutată în acest context, dar şi despre cum ar putea fi ajutată Opoziţia. Aceasta din urmă este însă deja sprijinită concret şi substanţial de Turcia, Statele Unite, Qatar şi Arabia Saudită. Agenţii secreţi americani sunt activi pe teren în Turcia, la graniţa cu Siria şi distribuie arme diverselor grupuri armate rebele. Acestea sunt dotate în prezent cu mitraliere, aruncătoare de grenade, rachete anti-tanc, iar Washingtonul se pregăteşte să furnizeze Armatei Libere Siriene şi imagini obţinute prin satelit despre mişcările trupelor guvernamentale siriene. În cealaltă tabără, armata siriană beneficiază atât de ajutorul diplomatic, cât şi militar al Rusiei, care deţine de fapt o bază militară pe teritoriul Siriei.

Situaţia descrisă mai sus seamnă ca două picături de apă cu alte conflicte în care americanii şi ruşii nu s-au înfruntat direct, ci pe teren străin. Aşa s-a întâmplat în Coreea, în Vietnam şi în Afganistan. Din acest punct de vedere, istoria se repetă şi putem vorbi de o revenire în actualitate a Războiului Rece, la două decenii după căderea comunismului.

În acelaşi timp, însă, după cum se arată într-un dosar propus de revista Le Nouvel Observateur, Rusia nu mai este decât "umbra Uniunii Sovietice". Aliaţii ei planetari sunt puţini. În Orientul Apropiat, ea nu se mai poate baza decât pe Siria, iar în Africa şi în estul asiatic nu mai are nici un aliat. Câteva ţări o mai sprijină în America Latină, precum Venzuela sau Nicaragua... Practic, scriu experţii revistei, criza siriană este "ultima încercare a Rusiei de a stopa vertiginosul ei declin geostrategic", baza sa din Siria fiind de fapt ultima sa bază din străinătate, în timp ce Statele Unite îşi menţin peste o sută de baze în afara teritoriului lor.

Pe de altă parte, preşedintele Vladimir Putin mai speră ca prin ajutorul acordat Siriei, să poată bloca un anume vânt de libertate care suflă în ţările arabe şi care ar putea să-i inspire şi pe ruşi.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/siria-noul-razboi-rece-al-planetei

Citit 3996 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top