Presa franceză: România se îndepărtează de Schengen

Presa franceză: România se îndepărtează de Schengen

Presa franceză continuă să se ocupe de criza politică din România şi subliniază astăzi că intrarea acesteia în spaţiul Schengen devine din ce în ce mai îndepărtată. Prin corespondenţii lor la Bucureşti sau la Bruxelles toate marile ziare se ocupă de România, iar astăzi tonul îngrijorat cu care este abordat subi...

Matei Vişniec, Paris

Ziare care nu sunt în general pe aceeaşi lungime de undă în chestiuni politice, dar toate le explică cititorilor francezi şi francofoni că România nu a rupt definitiv cu tentaţiile totalitare, cu o anumită cultură politică moştenită din anii comunismului şi mai ales cu instrumentalizarea instituţiilor de stat în scopuri personale, mai ales de îmbogăţire şi de menţinere a unor privilegii.

De la Bucureşti, corespondentul ziarului LE MONDE, Mirel Bran arată că miza acestei crize politice româneşti este controlul justiţiei. El arată că în ultimii anii Comisia Europeană începuse să privească cu un ochi aprobator efortul Parchetului Naţional Anticorupţie de a-i obliga pe unii înalţi funcţionari, deputaţi, prefecţi, generami şi alte personaje publice corupte să răspundă în faţa justiţiei.

Iată însă, explică Mirel Bran, că actuala coaliţie formată din socialişti şi liberali a orchestrat o "lovitură de forţă instituţională" pentru a prelua de fapt controlul justiţiei. In articolul său corepondentul la Bucureşti al ziarului mai evocă şi figura lui Dan Voiculescu, fost înalt gradat al Securităţii, care “a orchestrat spectacolul care are loc pe scena politică Românească".

 "România se scufundă din nou", este titlul articolului din LIBERATION, semnat de Irène Costelia, cercetătoare în ştiinţele politice. Ea consideră că România se scufundă într-un haos politic fără precedent din 1989.

Citez din acest articol care ocupă o jumătate de pagină: “Ofensiva guvernului împotriva instanţelor judiciare a fost lansată după condamnarea pentru corupţie a lui Adrian Năstase, pe 21 iunie.

Pronunţînd această sentinţă la adresa fostului prim ministru şi a viitorului candidat la prezidenţiale a socio-democraţilor, Curtea Supremă nu se aştepta la o astfel de reacţie disproporţionată.

Prima condamnare efectivă a unui lider postcomunist i-a neliniştit pe toţi liderii corupţi şi haosul s-a instalat în justiţia şi pe scena politică românească”.

Irène Costela explică în articolul său şi faptul că diapora română este extrem de îngrijorată de ceea ce se întîmplă în România.

Citez în continuare: “De fapt, întrucît Traian Băsescu a fost reales preşedinte datorită votului masiv al diasporei, social-democraţii şi-au exprimat intenţia de a surpima votul Românilor care nu sunt rezidenţi pe teritoriul ţării. Ceea ce ar priva de drept de vot aproape 5 milioane de persoane”.

Atît ziarul LE FIGARO cît şi ziarul LE MONDE au avut acces şi la conţinutul raportului dat publicităţii astăzi la Bruxelles în ce priveştea starea statului de drept în România. "România rămîne sub o strînsă supraveghere". Sub acest titlu LE FIGARO arată că respectivul raport este extrem de critic, copleşitor de critic faţă de oamenii politici români şi conţine un avertisment direct dar premierului Victor Ponta. LE FIGARO îl citează pe un responsabil de la Bruxelles cu următoarea constatare:

"In România, cum vine un partid la putere consideră că are dreptul să schimbe totul, inclusiv regulile jocului democratic. Sunt puţine figuri politice angelice la Bucureşti”.

In raportul său de astăzi, mai scrie LE FIGARO, Comisia Europeană se întreabă cu îngrijorare dacă România avansează efectiv în mod ireversibil pe calea democraţiei. Iar corespondentul la Bruxelles al ziarului LE MONDE compară situaţia din Bulgaria şi cea din România şi ajunge la concluzia că România provoacă în prezent nelinişti mai mari decît vecinul de peste Dunăre.

Un nou raport în privinţa României va fi redactat pînă la sfîrşitul anului iar pînă atunci vor fi trimise misiuni la Bucureşti, mai arată Le MONDE. 

Matei Vişniec

Ascultă Download
image
Size: 3.14 Mb

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/presa-franceza-romania-se-indeparteaza-schengen

Citit 4492 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top