La Croix: “Bruxelles-ul dă o lecţie de democraţie României”

La Croix: “Bruxelles-ul dă o lecţie de democraţie României”

Presa franceză continuă să acorde spaţii ample situaţiei politice din România. După ce ieri Libération, Le Figaro şi Le Monde au publicat lungi articole despre tensiunile de la Bucureşti, astăzi subiectul revine în alte ziare franceze.

Bruxelles-ul dă o lecţie de democraţie României”, se intitulează un articol de mai bine de jumătate de pagină publicat de cotidianul catolic LA CROIX. Articolul, semnat de Nathalie Vandystadt, corespondenta la Bruxelles a ziarului, începe cu următoarea constatare: "Niciodată Comisia Europeană nu a fost atît de critică cu opţiunile politice ale unui stat membru al Uniunii Europene." 

Autoarea articolului mai subliniază că de trei săptămâni Comisia Europeană denunţă “derivele anti-democratice ale noului guvern condus de Victor Ponta”. Este citat în articol, de mai multe ori, preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso.

Iată doar două dintre remarcile sale: “Competenţa unei Curţi Constituţionale nu poate fi modificată într-o singură noapte”. Afirmaţie făcută de Barroso după ce guvernul de la Bucureşti a decis să reducă puterile acestei instituţii atît de importante pentru echilibrul politic şi mai ales pentru sănătatea democraţiei.

România a dat înapoi de pe buza prăpastiei, dar nu putem încă afirma că lucrurile s-au terminat”. Barroso a făcut această afirmaţie după ce premierul de la Bucureşti a dat asigurări că se va plia exigenţelor Bruxelles-ului în materie de respectare a statului de drept.

Cotidianul economic LES ECHOS constată, în lumina rapoartelor de ieri privind situaţia justiţiei precum şi a altor reforme în România şi Bulgaria, că aceste ţări nu sunt considerate drept democraţii solide.

"România şi Bulgaria, doi copii teribili ai extinderii din 2007", scrie LES ECHOS, menţinuţi încă sub strictă supraveghere. Cotidianul economic subliniază totuşi că România părea pe drumul cel bun, dar în mai puţin de o lună guvernul Ponta a compromis "toată credibilitatea reformelor ".

Ziarul mai citează următorul comentariu făcut la sediul Comisiei Europene: ceea ce s-a întîmplat în România aminteşte de "destituirile adversarilor politici în republicile bananiere" şi contravine total Cartei drepturilor fundamentale în Europa.

 Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/croix-bruxelles-ul-da-o-lectie-democratie-romaniei

Citit 4383 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top