Franţa: cum îşi propune Guvernul să relanseze industria auto

Franţa: cum îşi propune Guvernul să relanseze industria auto

 În Franţa guvernul a anunţat un plan destinat să vină în ajutorul unui sector-cheie al economiei, construcţia de automobile. Această mobilizare intervine pe fondul unor pierderi enorme înregistrate de cea mai mare firmă constructoare de automobile din Hexagon. 

 

Anul trecut firma PSA Peugeot Citroën a înregistrat, în primul semestru, un profit de 806 milioane euro. Iar anul acesta, pentru aceeaşi perioadă, a înregistrat pierderi de 819 milioane de euro. Între aceste două cifre s-au produs mai multe evenimente în cascadă: criza economică pe de o parte, concurenţa neloială a altor ţări pe de altă. Consecinţele se reflectă într-o prăbuşire a vânzărilor. Astăzi firma  franceză este obligată să-şi caute aliaţi pentru a se salva şi a anunţat concedierea a 8000 de salariaţi.

Pe acest fond a decis statul francez să acţioneze şi să investească de fapt un miliard opt sute de milioane de euro în sectorul automobilistic, în special pentru constuirea unei nou generaţii de maşini, hibride şi electrice. O primă serie de prevederi este destinată să-i provoace pe francezi la o schimbare de atitudine faţă de automobil.

Astfel, cei care cumpără maşini mai puţin poluante vor primi  un fel de prime. Dimpotrivă, se vor vedea penalizaţi la preţ cei care cumpără maşini de mare gabarit, uneori inutil de mari şi de puternice, maşini care consumă mult carburant şi poluează pe măsură.

Bonusul pentru un vehicul electric este mărit de la 5000 la 7000 de euro, iar bonusul pentru un vehicul hibrid trece de la 2000 la 4000 de euro. Statul francez mai înţelege să dea el însuşi un bun exemplu şi anunţă că nu va mai cumpăra, pentru necesităţile sale, decît maşini care respectă în cel mai înalt grad mediul înconjurător. De notat că statul francez achiziţionează cam 1500 de maşini pe an.

Oraşele franceze sunt îndrumate să se echipeze cu automobile mici, de oraş, eventual electrice. În viitoarele şase luni, 12 mari oraşe franceze vor instala bornele necesare realimentării acestor tipuri de vehicule despre care se spune că vor fi ale viitorului.

Franţa este însă decisă să privească cu mai multă vigilenţă în direcţia concurenţei.

Parisul va cere Uniunii Europene să pună sub supraveghere acordul de liber-schimb semnat cu Coreea de Sud în iulie anul trecut, ceea ce a permis de exemplu firmei Hyundai să-şi mărească exporturile cu 40 la sută.

Coincidenţă, exact la data cînd a fost semnat acest acord a început şi decăderea firmei PSA Peugeot Citroën. Europa trebuie să fie deschisă, dar nu să se ofere pe o tavă a concurenţei – iată ce gîndesc în acest moment responsabilii socialişti francezi, în frunte cu preşedintele François Hollande.

În rîndurile dreptei planul guvernamental a fost însă imediat criticat. Acestuia i se reproşează că nu atacă adevărata cauză a crizei prin care trece industrria automobilului, şi anume costul ridicat al muncii.

Să mai notăm că Franţa rămîne foarte ataşată acestui sector, construcţia de automobile, care s-a dezvoltat cu mare vigoare imediat după primul război mondial. Franţa este unul din liderii mondiali ai industriei constructoare de automobile şi una dintre primele ţări din lume care a trecut la producţia de autombile în masă, după al doilea război mondial.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/economie/franta-cum-isi-propune-guvernul-sa-relanseze-industria-auto

Citit 3860 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top