Vizită neaşteptată a regelui Bahrainului la Paris

Regele Bahrainului, Hamad Bin Issa Al Khalifa

Franţa va ajuta statul Bahrain să procedeze la unele reforme importante pe teren juridic în privinţa libertăţii presei. Iată o declaraţie făcută în contextul unei vizite efectuate la Paris de regele statului Bahrain.

Probabil că regele Hamad Bin Issa Al Khalifa a urmărit cu atenţie ce s-a întâmplat în Tunisia, în Libia şi în Egipt, vede ce se întâmplă în Siria şi doreşte să evite un astfel de scenariu în ţara sa. Acest mic stat din Golful Persic a trecut şi el de altfel printr-un moment de fervoare revoluţionară, mai precis anul trecut în luna martie, când au avut loc mai multe manifestaţii anti-guvernamentale declanşate de comunitatea şiită, majoritară în acest stat guvernat de o dinastie sunită. Revolta a fost atunci reprimată şi potrivit asociaţiei Amnesty International, preţul acestei “pacificări” a fost de 60 de persoane ucise.

Cum tensiunile pot reîncepe în Behrain, regele doreşte acum să iniţieze o serie de reforme şi a ajuns în acest sens la un acord cu Franţa. Siiţii cer de fapt o veritabilă monarhie constituţională şi continuă să manifesteze din când în când. Occidentalii însă nu au nici un interes ca acest stat să intre şi el într-o zonă de turbulenţe. Statul Bahrain găzduieşte cea de-a cincea flotă americană şi se află într-o poziţie strategică în zona Golfului, în faţa Iranului.

Statul Bahrain mai este considerat de Statele Unite unul dintre aliaţii săi majori în afara Alianţei Nord-Atlantice, statut de care se mai bucură ţări precum Japonia, Australia, Israelul sau Egiptul. Ceea ce înseamnă o cooperare intensă pe plan militar, dar şi alte avantaje economice.

La Paris, regele statului Bahrain s-a întreţinut cu preşedintele François Hollande, iar vizita a fost considerată o “surpriză”, pentru că nu fusese anunţată iniţial. De notat că regatul statul Bahrain a fost primul stat arab din Golful Persic care a început să-şi exploateze rezervele de petrol încă din 1932 şi tot primul care şi le-a epuizat. Acum îşi trage veniturile din câmpuri petrolifere pe care i le-a cedat vecinul său mai mare, Arabia Saudită.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/vizita-neasteptata-regelui-bahrainului-paris

Citit 4087 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top