Referendum 2012: Românii din Franţa, mulţumiţi de organizarea votului

Referendum 2012: Românii din Franţa, mulţumiţi de organizarea votului

Românii stabiliţi în Franţa sau în trecere prin Hexagon au votat destul de mult duminică, la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. Cifrele prezenţei la urne arată o tendinţă similară cu cea de la turul întâi al ultimelor prezidenţiale. În noiembrie 2009 votaseră circa 4.400 de români, dintre c...

Vasile Damian, Paris

Ca să evite peripeţiile din 2009 când unica secţie de votare din incinta ambasadei fusese luată cu asalt - în parte şi din cauza lipsei de ştampile şi cabine de vot - autorităţile române s-au organizat mai bine de această dată.

La Paris au fost astfel deschise două secţii - numerele 54 şi 55 - una la ambasadă, a doua în incinta consulatului.

În restul Franţei alte 8 oraşe găzduiau secţii de votare pentru români. Iustina Cojocaru, presedinta sectiei de votare de la consulatul României din Paris, ne spune cum s-a organizat votul aici.

Puţini sunt cei care au beneficiat însă de aceste servicii consulare. Mai toţi votantii pe care i-am întâlnit - tineri, bătrâni, oameni mai simpli sau nu - erau cu acte valabile si vizibil satisfăcuti de rapiditatea cu care puteau să-si exercite dreptul civic. De ce au venit să voteze, ce i-a îndemnat să participe la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Băsescu, a fost prima întrebare pe care le-am adresat-o celor mai mulţi.

Schimbarea pare asadar să fie moto-ul acestei mobilizări a românilor din Paris. Întrebati cum s-au informat despre situatia din tară în era internetului, unii s-au simtit chiar subestimati:

Cât despre felul cum a reflectat presa de aici din Hexagon criza politică din România, fiecare are ceva de spus - de cele mai multe ori ceva negativ:

Când să plec spre redactie sunt acostat de un tânăr rom prezent de câetva minute în fata consulatului. După ce mă întreabă ce fac pe acolo, cu toate că eram cu microfonul în mână, îmi spune că el a votat deja în partea cealaltă, că e de mai multe luni aici, că are unde sta, ba chiar si un loc de muncă, pe scurt că e multumit. Mai putin de mine de la care spera să-l filmez nu doar să-l înregistrez. Imi oferă totusi în câteva secunde o sumară analiză comparativă a situatilor din Franta si România.

Reportaj realizat de Vasile Damian la ambasada României la Paris, în ziua referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu

Ascultă 

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/reportaj-rfi/referendum-2012-romanii-franta-multumiti-organizarea-votului

Citit 3647 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top