Franţa introduce în premieră taxa pe tranzacţiile financiară

Franţa va deveni miercuri prima ţară din Europa care va impune o taxă pe tranzacţiile financiare, cea mai importantă masură fiscală introdusă până acum de guvernul socialist condus de preşedintele François Hollande.

Nu este prima oară când Franţa plănuieşte introducerea unei asemenea măsuri. De altfel, Bloomberg comenta că această taxă nu s-a dovedit a avea urmări pozitive şi că cel mai probabil, mai ales în actualul context, va fi mai mult nocivă. Taxa, de 0,2%, se va aplica la tranzacţiile bursiere cu acţiuni ale unui număr de 109 de companii franceze, care depăşesc un miliard de euro, capitalizare de piaţă. Cu acelaşi procentaj vor fi taxate şi tranzacţiile cu anumite tipuri de CDS-uri (asigurări contra riscului de default).

 

Analiştii Bloomberg consideră că din această taxă se vor colecta sume infime la buget, de 170 de milioane de euro în acest an, respectiv de 500 milioane de euro anul viitor. Unul dintre efectele negative ale acestei taxe va fi asupra investitorilor, cu impact semnificativ asupra creşterii economice a Franţei.

De precizat că măsura face parte dintr-un pachet care include o taxă specială pe avere, impozite mai mari pe dividendele companiilor şi inversarea unor reforme ale sistemului de siguranţă socială şi ale pieţei muncii introduse de guvernul anterior, condus de Nicolas Sarkozy. Din acest pachet lipsesc măsuri prin care să se reducă semnificativ cheltuielile. Conform Bloomberg, pentru a scăpa de taxă, mulţi investitori instituţionali vor apela la aşa-zisele „contracte pentru diferenţă” (CFD-uri), instrumente oferite de agenţii de broherej care permit să se parieze pe aprecierea sau deprecierea unei acţiuni fără a deţine fecetiv acele acţiuni. Traderii s-au folosit de această strategie pentru a evita taxa de timbru din Marea Britanie, aminteşte agenţia de ştiri.

 

Ceea ce nu a explicat Hollande este modalitatea prin care se vor economsi 50 de miliarde de euro pentru a reduce deficitul bugetar la 3% din PIB în acest an, de la 5,2% în 2011. Cum sectorul public are un aport de 54% la PIB, impozitarea bogaţilor şi demonstraţiile de forţă făcute în faţa lumii financiare nu pot înlocui măsurile fiscale dureroase, dar necesare, iar Hollande ştie că acesta este adevărul. Săptămâna trecută, un institut francez de cercetare economică a avertizat că guvernul nu-şi va putea respecta probabil promisiunea de a reduce şomajul până în 2017, echilibrând în acelaşi timp bugetul. Institutul are legături cu Partidul Socialist. De când a devenit preşedinte, Hollande şi politicile lui au reprezentat polul opus al cancelarului german Angela Merkel şi demersului acesteia pentru mai multă austeritate ca remediu pentru criza din zona euro. Hollande este îndreptăţit să spună că austeritatea trebuie însoţită de stimulente pentru economie. Din nefericire, promovând un buget care nu conţine nici austeritate şi nici măsuri de stimulare, preşedintele francez întruchipează temerile lui Merkel în privinţa modelului pe care Europa ar trebui să-l urmeze.

 

În principiu, taxe pe tranzacţiile bursiere vor fi aplicate şi pe pieţele externe, nu doar în Franţa.Dar managerii de fonduri de investiţii se îndoiesc de faptul că aceasta va putea fi aplicată tranzacţiilor efectuate în afara ţării. Desigur, s-au intrebat cum o vor colecta? Căci, dacă tranzacţionezi într-un offshore, cine poate aplica această taxă? Nimeni, raspund acestia. “Legea are o mare problemă. Nu poate colecta decât taxele pe tranzacţiile efectuate în Franţa”, sunt comentariile managerilor de fonduri. Un alt comerciant de CFD-uri consideră că noua taxă va avea ca efect doar exacerbarea fugii investitorilor de pe piaţa franceză. Această măsură va descuraja investitorii pe termen lung şi va încuraja speculaţiile, pentru că investitorii pe cont propriu vor fi excluşi de pe bursele de acţiuni.

 

Mai există şi alt caz: Ungaria, ţară care vrea să introducă de anul viitor o taxă pe tranzacţiile financiare. Aici, guvernul a anunţat că este dispus la concesii în privinţa extinderii taxei asupra tranzacţiilor băncii centrale dacă de acest aspect depinde succesul negocierilor cu UE şi FMI pentru un împrumut preventiv, dar numai dacă ce îşi vor prezenta opinia în această problemă. Premierul Viktor Orban a declarat săptămâna trecută că banca naţională trebuie să aducă fonduri la buget pentru a permite guvernului să implementeze programul de protejare a locurilor de muncă. BCE a criticat extinderea taxei pe tranzacţiile financiare asupra băncii centrale considerând că astfel se aduce atingere independenţei instituţiei.

 

Citeste tot articolul:  http://www.money.ro/franta-introduce-in-premiera-taxa-pe-tranzactiile-financiara_1225363.html

Citit 4367 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top