Asociaţiile de romi din Franţa, în alertă

Asociaţiile de romi din Franţa, în alertă

Ministrul francez de interne năruie speranţele romilor din Franţa. Manuel Valls spune înr-un interviu că "dezmembrarea taberelor de romi va continua câtă vreme există o decizie a justiţiei în acest sens".

 

O declaraţie ce vine după una similară  făcută zilele trecute în faţa Senatului. Motiv deci de îngrijorare pentru asociaţiile de romi din Franţa. Un adevărat duş rece pentru romii din Franţa. Mai toate asociaţiile care se ocupă de soarta lor se arată îngrijorate de declaraţiile ministrului francez de interne. Colegilor noştri de la radioul Europe 1 Manuel Valls le-a spus cât se poate de răspicat:

Prefecţii au drept misiune să demoleze taberele de romi deîndată ce apare o decizie a justiţiei în acest sens. Lucrurile sunt deci foarte simple, clare, pentru o problemă care este extrem de complicată şi care trebuie să-şi găsească mai întâi soluţia la nivel european şi în ţările de origine ale acestor romi unde adesea ei sunt stigmatizaţi şi chiar hăituiţi.

Nu pot deci admite - cu atât mai mult când există o decizie de justiţiei - ca în aceste tabere să persiste probleme sanitare care devin insuportabile. Deci, da, de fiecare dată când va exista o decizie judiciară va exista şi demolare de tabere. E vorba deci de a aplica o politică fermă şi totodată respectuoasă faţă de legislaţie.

Încă de săptămâna trecută în faţa comisiei de legi din Senat acelaşi Manuel Valls se declara "îngrijorat de concentrarea de persoane în anumite tabere din Lyon, Lille sau din regiunea pariziană". Condiţii în care ministrul francez de interne îşi anunţa intenţia de a demola o serie de astfel de aşezăminte provizorii în care se adună uneori mii de romi veniţi de cele mai multe ori din România şi Bulgaria.

Asociaţiile care se ocupă de soarta acestor populaţii marginalizate au reacţionat deîndată estimând că expulzările, dezmembrarea unor astfel de tabere fără a oferi o soluţie de cazare respectivelor populaţii nu face decât să-i determine pe oameni să migreze dintr-un loc în altul.

Saimir Mile, preşedintele asociaţiei Vocea romilor, spune într-o declaraţie făcută agenţiei France Presse că "chiar dacă discursul lui Valls nu se aseamănă cu cel ţinut acum doi ani de fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, ce zice ministrul actual tot ne nelinişteşte". Aşa cum afirma şi la microfonul RFI în urmă cu câteva săptămâni, Mile e de părere că punctul esenţial pentru romi este să li se dea voie să lucreze aici în Franţa. Şi pentru Malik Salemkour de la Colectivul Romeurope, "problema romilor nu se poate rezolva doar din punct de vedere al securităţii".

Dacă din 2002 încoace - şi mai ales după discursul lui Sarkozy din vara lui 2010 - demolările de tabere ilegale se acceleraseră simţitor, schimbarea puterii din Franţa acum trei luni şi declaraţiile de campanie ale socialistului François Hollande dăduseră speranţe romilor.

Ori şi astăzi aceste demolări continuă - ca şi expulzările din Franţa, e adevărat într-un ritm mai lent. Lucru care dealtfel a stârnit declaraţii furioase ale deputatului conservator Eric Ciotti care deplângea recent "o modificare profundă a politicii de imigraţie francezeŢ. Din mai numărul de expulzări din Franţa s-a înjumătăţit demonstrând politica laxistă a guvernului socialist" regreta deputatul ultraradical Eric Ciotti.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/asociatiile-romi-franta-alerta

Citit 5021 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top