Rectificare bugetară contestată, în Franţa

Rectificare bugetară contestată, în Franţa

Sesiunea extraordinară a Parlamentului francez, convocată imediat după victoria socialiştilor din iunie şi-a încheiat lucrările. Nu înainte de a vota rectificarea bugetară pe 2012 şi o serie de noi taxe aplicabile deîndată.

Drepturi de succesiune ridicate, orele de muncă suplimentare taxate ca şi restul orelor de lucru, majorarea impozitului pe marile averi-lista de măsuri adoptate în rectificarea bugetară a anului în curs este destul de lungă şi de multe ori aplicabilă imediat. Prin aceste măsuri, noua guvernare socialistă speră să încaseze peste şapte miliarde de euro suplimentare numai în 2012.

Statul este chemat şi el să facă economii, dar ceva mai puţine, doar un miliard şi jumătate de euro, până la sfârşitul anului.

Orele suplimentare, exonerate de taxele sociale în perioada Sarkozy (măsura întruchipa sloganul fostului preşedinte conservator, "a munci mai mult, pentru a câştiga mai mult") dispar aşadar, urmând să aducă statului circa trei miliade de euro. Unii analişti afirmă că de acest dispozitiv beneficiau circa nouă milioane de francezi, care astfel îşi rotunjeau puţin salariul, în medie cu 450 de euro pe an, în timp ce alţi experţi afirmă că acest lucru îi împiedică pe şomeri să ajungă pe piaţa muncii.

Un alt miliard suplimentar de euro în vistieria statului va proveni din modificarea taxelor de succesiune, ce vor deveni mai puţin generoase decât până acum. Astfel, pragul donaţiilor neimpozitate scade de la 160 de mii la 100 de mii de euro, operaţiunea putând avea loc la fiecare 15 ani, în loc de la fiecare zece ani, până acum.

Cine va aduce cei mai mulţi bani statului, circa cinci miliarde doar prin această rectificare bugetară pe 2012 sunt marile averi din Franţa, cei care deţin un patrimoniu mai mare de 1,3 milioane de euro şi care vor fi taxaţi mai mult şi asta cu cât câştigă mai mult. Astfel, cei 50 de mii de francezi care au un patrimoniu mai mare de patru milioane de euro îşi vor vedea impozitul pe avere mărit cu 22 de procente!

În sfârşit, marii patroni care ies la pensie cu sume foarte importante-o practică foarte curentă-vor fi şi ei impozitaţi de o manieră cvasi-disuasivă. Nu numai particularii vor fi mai mult taxaţi, ci şi întreprinderile franceze, în particular cele petroliere şi băncile.

Efortul total cerut de noul Guvern se ridică la 7,2 miliarde de euro, dintre care trei miliarde sunt cerute firmelor, restul contribuabililor, "un efort greu cerut însă celor care pot să-l facă", spune ministrul Bugetului, Jérôme Cahuzac.

Obiectivul final al Guvernului de la Paris este reducerea deficitelor publice la 4,5% din PIB anul acesta şi trei procente anul viitor, când va fi nevoie nu de şapte miliarde de euro, ci de 33 de miliarde!

Cum era de aşteptat, Opoziţia conservatoare a denunţat deîndată această rectificare bugetară, descrisă de unii aleşi drept "o epurare", de alţii "o demontare a tot ce a făcut Sarkozy" în ultimii cinci ani. Un fost ministru sarkozist, actuamente şef al grupului parlamentar UMP, vorbeşte chiar de o adevărată "ciomăgeală fiscală" instaurată de socialişti. Nici presa cu simpatii de dreapta, cum ar fi ziariştii de la Le Figaro, nu se lasă mai prejos, făcând comparaţii "olimpice" şi afirmând că Franţa merită în aceste condiţii "medalia de aur a impozitelor".

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/economie/rectificare-bugetara-contestata-franta

Citit 4511 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top