Franţa, luată cu asalt de turişti

Franţa, luată cu asalt de turişti

În ciuda crizei economice mondiale, capitala Franţei continuă să fie luată cu asalt. Luna trecută, rata de ocupare a hotelurilor pariziene a atins 91%, o performanţă comparabilă cu cea de anul trecut. În 2011, 13 monumente din Paris au depăşit milionul de vizitatori, o veste bună, mai ales pentru industria de profil, dar şi pentru economia franceză în general.

Autorităţile nu au văzut însă numai partea plină a paharului, pentru că primarii din mai multe oraşe s-au plâns de cantitatea de deşeuri produsă de aceşti turişti.

Peste 13 milioane de turişti au intrat la catedrala Notre-Dame, ceva mai mult de zece milioane au urcat la basilica Sacré-Coeur, nouă milioane au vizitat galeriile muzeului Luvru şi şapte milioane au urcat în Turnul Eiffel. Aşadar, pentru turismul francez şi în particular cel parizian, veştile sunt bune.

Pe de altă parte, aglomeraţia din muzee îi obligă pe responsabili să echipeze sălile cu aparate de reglare termică şi hidrometrică, pentru a proteja operele de artă fragile.

Pe străzile Capitalei, degradările sunt şi mai vizibile. Numai pe una din străzile micuţei insule Saint-Louis, din spatele catedralei Notre-Dame, se adună zilnic patru tone de deşeuri vara, contra doar trei sute de kilograme în restul anului. Primăria Parisului, responsabilă cu partea de curăţenie îşi întăreşte dispozitivul în această perioadă. 18 măturători au fost angajaţi suplimentar pentru a curăţa locul de trei ori pe zi. Alte centre de interes, precum Trocadéro sau Montmartre sunt şi ele în atenţia serviciului de curăţenie. Ca să nu mai vorbim de celebra arteră Champs-Elysées, pe care circulă zilnic 300 de mii de pietoni şi pe care din motive de securitate antiteroristă nu există coşuri de gunoi.

Circulaţia auto şi cea a bicicliştilor are şi ea de suferit în timpul verii, pe perioada sezonului turistic. Autocarele confundă adesea locurile de parcare cu culoarele rezervate autobuzelor pariziene şi cicliştilor. Există locuri în Paris, cum ar fi strada de lângă Galeriile Lafayette, unde uneori până la 160 de autocare aduc zilnic mii de turişti asiatici, care au o intrare specială, rezervată numai lor.

La muzee, în acest sezon cozile devin interminabile, parţial şi din cauza controalelor de securitate. Dimineaţa, pentru a intra la Luvru trebuie să aştepţi uneori şi două ore. Conducerea instituţiei culturale a decis să angajeze punctual 20 de animatori, care să le facă viaţa mai uşoară turiştilor.

La castelul Versailles, turiştii trebuie să fie şi mai răbdători, dacă n-ai bilet cumpărat pe Internet, o dată stai la coadă ca să cumperi biletul şi încă o dată ca să intri în castel sau în grădinile sale. Unul dintre responsabilii unui site dedicat turiştilor, citat de ziarul Le Figaro, evocă un adevărat "haos" la Versailles, un obiectiv turistic vizitat de aproape şapte milioane de vizitatori anual.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/societate/franta-luata-asalt-turisti

Citit 4569 ori

Lasă un comentariu

Recomandate
Facebook
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top