Emoţii pentru socialiştii lui François Hollande

Emoţii pentru socialiştii lui François Hollande

Consiliul Constituţional francez urmează să anunţe joi dacă Franţa trebuie să-şi revizuiască legea fundamentală, înainte să adopte tratatul european de stabilitate bugetară. O procedură pe care puterea socialistă ar prefera s-o evite, întrucât ar putea scoate la lumină diviziunile stângii în acest dosar.

Înalta jurisdicţie franceză fusese sesizată de preşedintele François Hollande pe 13 iulie. În atenţia Curţii Constituţionale este deci tratatul european de stabilitate bugetară, adoptat în ianuarie de 25 din cele 27 de ţări ale UE. Conceput în plină criză a datoriilor, textul vizează întărirea disciplinei bugetare în zona euro.

După ce a promis că-l va renegocia cu Germania şi ceilalţi parteneri europeni, Hollande s-a raliat tratatului, după ce i s-a adăugat un capitol destinat să impulsioneze creşterea economică. Guvernul socialist de la Paris prevede să-l adopte în Parlament la toamnă, măsura cea mai emblematică a sa fiind instaurarea aşa-zisei reguli de aur.

Noul preşedinte francez ar dori ca acest tratat să poată fi adoptat fără o revizuire a Constituţiei, întrucât modificarea legii organice va cere votul favorabil a trei cincimi din Congres. Or un astfel de vot din partea deputaţilor şi senatorilor reuniţi la un loc nu se va putea obţine decât cu sprijinul dreptei. În plus, o parte dintre aliaţii politici ai lui Hollande-cum ar fi stânga radicală, dar şi socialiştii de stânga şi unii dintre ecologişti-se opun instaurării regulii de aur, întrucât acest lucru ar permanentiza în ochii lor austeritatea.

Pentru Hollande ideal ar fi deci ca instanţa (Curtea Constituţională) să nu ceară o revizuire a legii fundamentale pentru adoptarea tratatului, ipoteză privilegiată de altfel şi de experţi. În Germania, unde Bundestagul a ratificat deja tratatul, se aşteaptă pe 12 septembrie avizul Curţii Constituţionale.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/emotii-socialistii-lui-francois-hollande

Citit 4201 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top