Noi tulburări sociale în Franţa

Noi tulburări sociale în Franţa

Mai multe cartiere ale oraşului Amiens din nordul Franţei au fost scena unor violente confruntări noaptea trecută, între câteva zeci de tineri şi forţele de ordine. Zece automobile au fost incendiate, la fel şi trei clădiri publice, iar 16 poliţişti au fost răniţi. Forţele de ordine nu au efectuat însă nici o arestare, iar situaţia pare să se fi calmat marţi. În plină perioadă estivală, Opoziţia conservatoare şi cea de extremă dreaptă au profitat de evenimente, pentru a critica lejeritatea afişată de socialişti în materie de securitate.

 

Colegul lui de la Educaţia Naţională, Vincent Peillon, s-a declarat şi el indignat de faptul că a fost incendiată în cursul ciocnirilor o grădiniţă.

Incidentele au început luni seară când forţele de ordine au venit să securizeze cartierul după nişte incidente sporadice ce avuseseră loc cu o zi mai devreme în urma unui control al poliţiştilor. Intervenţia forţelor de ordine a fost descrisă atunci de locuitorii zonei drept "excesivă". Prefectura a deschis de alfel o anchetă administrativă în urma acestor plângeri. Luni seara, deci, trupele de Poliţie-circa 150 de oameni-au fost întâmpinate cu sticle incendiare, pietre, dar si cu focuri de armă. Ciocnirile cu Poliţia au durat până la 4 dimineaţa, 16 agenţi fiind răniţi. Pagubele materiale sunt estimate într-o primă fază la "câteva milioane de euro", spune primarul socialist al localităţii. De notat că Poliţia nu a arestat nici o persoană în urma incidentelor.

Trebuie spus că aceste cartiere defavorizate aflate în nordul oraşului Amiens sunt cunoscute dintotdeauna ca fiind sensibile, ele au fost de altfel trecute pe lista celor 15 zone de securitate prioritare întocmită recent de autorităţile franceze, după ce s-a remarcat o tensiune crescândă la Amiens de mai multe luni încoace.

Nu e de mirare că afacerea de la Amiens a fost repede "recuperată" de clasa politică franceză în această perioadă estivală lipsită de actualitate "fierbinte". Elisabeth Guigou, deputat şi fost ministru socialist al Justiţiei, e de părere că "violenţele de la Amiens sunt rezultatul direct al politicii ineficiente duse de precedentul preşedinte Nicolas Sarkozy".

De partea sa, un membru al aripii de dreapta a partidului conservator din Opoziţie cere Guvernului "un răspuns ferm". Sceptic în această privinţă, Frontul Naţional, partidul extremei drepte, e de părere că "zonele de securitate delimitate de ministrul Valls nu vor rezolva deloc problema".

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/social/noi-tulburari-sociale-franta

Citit 4368 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top