Toamna editorială în Franţa

Toamna editorială în Franţa

În Franţa standurile librăriilor încep, se săptămîna aceasta, să fie “invadate” de cărţile toamnei. Până la sfârşitul lui octombrie numeroasele edituri franceze şi-au eşalonat apariţia a 646 de romane, un adevărat fenomen editorial.

 

Fenomen pe care francezii îl numesc “la rentrée littéraire” şi este de fapt o veritabilă competitiţie, o olimpiadă literară. Pentru că din aceste romane se selectează cele care vor primi prestigioasele premii de la sfîrşitul anului, în frunte cu premiul Goncourt. Dintre cele 646 de romane anunţate de edituri, 426 sunt franceze şi 220 străine.

Ce se poate spune deja este că domeniul editorial rezistă în faţa crizei economice. In 2010, recolta de romane a toamnei a fost de 701 de titluri iar în 2011 de 654 de titluri. Sectorul editorial îşi menţine deci un ritm bun şi anul acesta, cu 646 de romane, şi cu numeroase vedete aşteptate de marele public. Pentru că fiecare editură “mizează” de fapt cîteva mari vedete, mari nume ale literaturii franceze contemporane, pe care le promovează prin intermediul unor mijloace publicitare importante.

O carte care se anunţă deja ca un “best seller” este semnată de Laurent Binet, se numeşte “Rien ne se passe comme prévu” (Nimic nu se întîmplă cum a fost prevăzut), apare la editura Grasset şi nu este altceva decît povestea victoriei la prezidenţiale a socialistului François Hollande. Laurent Binet a primit de fapt aprobarea de a urmări din culise, în imediata apropiere a lui François Hollande, derularea campaniei, aşa după cum în 2007 scriitoarea Yasmina Reza a urmărit campania lui Nicolas Sarkozy.

Spuneam că fiecare mare editură are vedetele ei. Astfel, editura Albin Michel se mîndreşte cu Amélie Nothomb, care publică, de 21 de ani, cu precizia unui cronometru, un roman pe an, lansat de fiecare dată în luna august.

Anul acesta romanul ei revizitează mitul lui Barbă Albastră şi se numeşte de fapt chiar aşa “Barbe bleue”. Personal  consider însă că în ultimii ani Amélie Nothomb a făcut prea multe concesii comerciale iar stilul ei s-a diluat pînă la mediocritate. Editura Gallimard, cea mai mare din Franţa şi cea care a colecţionat pînă acum cele mai multe premii Goncourt, mizează în toamna acestea pe nume precum Patrick Modiano, Philippe Dijan şi Florian Zeller.

Editura Actes Sud publică un roman despre Alexandru Macedon scris de Laurent Gaudé, iar editura Flamarion anunţă o nouă carte cu subiect erotic, poate un nou scandal, semnată de Christine Angot.

De notat un titlu semnat de Bernard Pivot, poate cel mai popular animator de emisiuni literare din istoria televizuală a Franţei, care s-a gîndit să-şi publice un fel de autobiografie la editura Nil.

Dintre autorii străini, este aşteptată cu interes J.K. Rowling, autoarea seriei Harry Potter, care a scris un prim roman acum destinat adulţilor. El se numeşte "Une place à prendre" -Un loc de luat- şi apare la editura Grasset.

Matei Vişniec

Ascultă

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/cultura/toamna-editoriala-franta

Citit 4451 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top