Franţa are încredere în sistemul financiar „solid“. Cazul salvării Credit Immobilier este unul izolat

Premierul francez Jean-Marc Ayrault a declarat că sistemul financiar al Franţei este solid, chiar dacă autorităţile au fost forţate în weekend să salveze Credit Immobilier Francais (CIF), o instituţie de credit ipotecar puternic afectată de lipsa de lichiditate, potrivit AFP.

"(Sistemul financiar) este solid per total, dar sunt câteva bănci şi instituţii care pun probleme. De când am preluat funcţia de prim-ministru, am avut de gestionat două astfel de situaţii: CIF şi Dexia", a spus Ayrault.

Spre deosebire de situaţia Dexia, cazul CIF este foarte important deoarece se referă şi la finanţele imobiliare, a adăugat Ayrault, fără a numi alte bănci care au probleme în prezent.

Dexia a fost salvată prima dată în 2008, în timpul crizei financiare globale. Ulterior, banca nu a reuşit să facă faţă problemelor create de criza datoriilor din zona euro. În trimestrul doi din 2011, însă, Dexia a raportat o pierdere de 4 miliarde de euro, cea mai pierdere pe care a suferit-o vreodată, după ce a trebuit să renunţe la o parte din banii pe care îi avea de primit din Grecia. Ulterior, Franţa, Belgia şi Luxemburg au trebuit să intervină din nou pentru a opri declinul băncii şi a preveni un dezastru mai mare. Banca trece în prezent ptrintr-un amplu proces de restructurare, care constă în mare parte în dezmembrare.

În weekend surse apropiate discuţiilor au declarat pentru AFP că guvernul francez intenţionează să ajute CIF cu garanţii în valoare totală de 4,7 miliarde euro.

Autorităţile anunţaseră sâmbătă că vor oferi garanţii pentru bancă, după ce aceasta a fost lovită de o criză a lichidităţilor. Problemele pentru CIF au început în momentul în care pieţele au refuzat să îi ofere finanţare. Banca trebuie să găsească 1,75 miliarde euro pentru a-şi plăti creditorii în octombrie.

Surse apropiate situaţiei au declarat că banca va înceta creditarea, deoarece modelul financiar pe care îl foloseşte nu mai este viabil.

CIF se specializează în acordarea de împrumuturi ipotecare familiilor cu mai puţine resurse financiare. Spre deose­bire de alte bănci, CIF nu primeşte depozite de la oamenii care intenţio­nează să economisească bani, ci caută în pieţele financiare fonduri pentru clienţii care vor să facă achiziţii imobiliare. Criza financiară, însă, a adus înăspri­rea regulilor bancare, ceea ce a pus sub semnul întrebării modelul financiar al CIF. O altă lovitură suferită de creditorul francez a fost degradarea de către agenţia de rating Moody's a calificativului la creditare. În urma acestui cumul de circumstanţe, grupul CIF a fost în cele din urmă forţat să apeleze la ajutorul statului. Grupul are în prezent credite acordate în valoare totală de 33 de miliarde de euro.

Pe de altă parte, reprezentanţi ai asociaţiei franceze a clienţilor bancari au declarat că garanţia oferită de stat este "un pariu cu o miză foarte riscantă".

"Înţelegem procedura, dar această metodă a dus la dezastru până acum", a spus Serge Maitre, purtătorul de cuvânt al asociaţiei, arătând spre Dexia ca precedent.

Credit Immobilier de France a fost scoasă la vânzare începând din mai. Potrivit cotidianului francez Le Figaro, cel mai probabil scenariu pentru CIF, cu 300 de sucursale şi o poziţie importantă pe piaţa creditelor ipotecare din Franţa, este lichidarea.

Sursa: http://www.zf.ro/business-international/franta-are-incredere-in-sistemul-financiar-solid-cazul-salvarii-credit-immobilier-este-unul-izolat-potrivit-premierului-10015136

Citit 4079 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top