Cartea care a creat scandal în Franţa

Christine Angot

Există deja mai mulţi autori în Franţa care caută, s-ar spune, scandalul cu orice preţ. Pînă să-şi dea seama publicul dacă respectivele cărţi sunt şi bune, şi intersante sau pur şi simplu bine scrise, ele ocupă spaţiul mediatic şi într-un fel sau altul chiar şi cei care nu le citesc aud vorbindu-se despre ele.

 această toamnă cartea-şoc pare să fie un roman intitulat “O săptămână de vacanţă”, semnat de Christine Angot, şi în care este vorba despre un incest.

De altfel mai toate cărţile sale au provocat scandaluri şi polemici, începînd cu prima, intitulată “Vedere din cer” şi în care este vorba despre moartea unei tinere fete după un viol.

Rareori presa cotidiană franceză îşi deschide ediţia cu un dosar dedicat unui roman, ori, iată, acum cotidianul de stînga Liberation îi acordă patru pagini, începînd cu pagina de gardă, acestei autoare, Christine Angot.

Romanul său este declarat pur şi simplu “capodopera toamnei”, iar editorialistul şi directorul ziarului Nicolas Demorand afirmă şi el că ne aflăm în faţa unei cărţi eveniment deşi, nu uită el să spună, lectura poate fi uneori insuportabilă.

O enormă publicitate aşadar în jurul acestui roman, pe un ton care consideră unii, ascunde şi unele intenţii comerciale. Romanul apărut la editura Flammarion, este scurt, doar 100 de pagini, cu o naraţiune la persoana a treia, dar se anunţă deja ca un best-seller.

Ori, toate editurile sunt obsedate în prezent de acest aspect, cum să producă best-sellers-uri naţionale şi mondiale.

În interviul pe care îl acordă cotidianului Libération, Christine Angot afirmă că dincolo de povestea cu evident caracter autobiografic pe care o narează, a încercat să atragă atenţia asupra unei realităţi care nu a dispărut, cea a dominaţiei sociale care începe uneori în familie.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/cartea-care-creat-scandal-franta

Citit 4243 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top