O nouă modă în Franţa : Hollande bashing

AFP PHOTO / POOL / MICHEL EULER

O nouă modă îşi face apariţia în Franţa: ea se numeste "Hollande bashing" şi constă în denigrarea unei persoane. Expresia derivă din verbul englezesc "to bash" care înseamnă a lovi. Nu cu pumnul, ci cu cuvântul, prin intermediul presei mai exact.

 

Acum şase luni moda în Hexagon era "Sarkozy bashing". Odată terminate alegerile si schimbat locatarul de la palatul Elysée, "bashingul" si-a schimbat ţinta, dar trăgătorii sunt aceeaşi: revistele de dreapta cât şi de stânga.

"Oare chiar toti sunt niste nulităti?" se întreabă Le Nouvel Observateur deasupra unei poze cu întregul guvern francez. Între timp Marianne titrează: "Hollande, trezeşte-te, arde!". Circumspect, l'Express si-a pus titlul-întrebare: "Si dacă Sarkozy avea dreptate?" deasupra unei poze cu presedintele François Hollande gânditor.

E vorba doar de copertile a trei reviste săptămânale apărute în ultimele zile. Atacurile împotriva seful de stat socialist au început însă chiar imediat după alegerea sa în luna mai. Le Point titra atunci "Terminăm acum cu prostiile?" sau "Ah! Am uitat să vă spun ce am de gând să fac..." în timp ce colegii de la L'Express, o dată îl descriau pe Hollande drept "Hipnotizorul" iar altădată, foarte recent, ni-i descriau pe "Cei păcăliti de Hollande". Asta ca să nu mai vorbim de "bătaia de cap a presedintelui" cum o numea în vară revista Le Point pe Valérie Trierweiler, iubita lui François Hollande.

Dacă atacurile împotriva presedintelui ales acum 4 luni erau previzibile, de astepatt din partea publicatiilor de dreapta, noutatea este că tot mai multe critici vin si din stânga. Nu trebuie uitat că Nouvel Observateur si Marianne fac parte dintre acestea din urmă, reviste deci care l-au sprijinit pe Hollande în timpul campaniei electorale. Intr-un lung editorial, Laurent Joffrin, directorul redactiei de la Nouvel Obs încearcă oarecum să-si justifice această "trădare".

 "In fata agravării previzibile a crizei, Hollande a gresit că n-a vrut să dramatizeze situatia dar mai e timp să reactioneze" scrie jurnalistul.

Intr-un interviu acordat ziarului Le Monde, acelasi Joffrin revine apoi asupra titlului provocator cu "nulitătile" afirmând că guvernantii actuali "nu sunt chiar atât de nuli dar sunt prea lenti, reformele nu sunt făcute destul de repede". Responsabilii de la Marianne, altă revistă cu simpatii de stânga si foarte antisarkozistă p evremea fostului sef de stat, spun si ei că "noul locatar de la Elysée începe să-i îngrijoreze din cauza imobilismului său. Hollande prezidează Franta asa cum conducea partidul socialist când era prim secretar adică geerază raporturile de forte si încearcă să împace toată lumea".

Schimbarea de directie la revistele de stânga nu este doar editorială, ea se face si din interese comerciale.

E adevărat că potrivit unor surse citate de Le Monde, "toate revistele care-l critică pe Hollande se vând mai bine decât restul". Totodată, din proprie experientă, responsabilii acestor publicatii stiu că e riscant să sprijini prea mult puterea, să arăti că este prea aproape de guvern - trecutul nu foarte îndepăratt a demonstrat că astfel de ziare si reviste îsi rup gâtul dispar din chioscuri. Cum spuneam deci, numerele care în ultima vreme au făcut "Hollande bashing" s-au vândut cu circa 15-20 la sută mai mult.

De unde si tentatia de transforma anti-hollandismul în linie editorială nu e decât un pas pe care însă directorii de publicatii spun că nu-l vor face. Pentru moment însă, aparitiile editoriale arată contrariul, ba chiar a apărut un soi de concurentă între Le Point si L'Express care publică copertile cele mai incisive, cel mai denigrante. Totodată, remarcă altii, "tara era până acum intoxicată de omniprezenta lui Sarkozy, de viteza infernală a reformelor impusă de fostul sef de stat". Noul ritm se vrea mai rational, mai construit, mai "normal" ar spune presedintele socialist.

 

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/o-noua-moda-franta-hollande-bashing

Citit 4505 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top