Cine este Manuel Valls, ministrul francez de interne?

REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Manuel Valls, în vârstă de 50 de ani, este un om politic francez atipic. Atipic deja prin faptul că este spaniol de origine, fiind născut la Barcelona. A devenit francez "târziu" adică la vârsta de 20 de ani. Puţini oameni politici de prim rang au un astfel de CV: ultraconservatorul de origine română Lionel Luca, ecologista norvegiană Eva Joly şi colegul ei de partid, sud-coreanul Jean-Vincent Placé fac parte din această scurtă listă.

Pe plan politic, e foarte precoce. Înainte să devină francez, aderă la 17 ani la partidul socialist pentru a-l sprijini pe fostul premier Michel Rocard - pe care avea de altfel să-l "plagieze" zilele trecute când a evocat soarta romilor din Franta.
În paralel cu cucerirea primăriei unei importante suburbii pariziene, Evry, Manuel Valls a devenit în 2002 si deputat la Paris. Anul trecut a participat la alegerile primare din sânul partidului socialist francez, adică a dorit să devină candidat la presedintia Frantei. Operatiunea nu i-a reusit, dar Valls s-a alăturat repede candidatului Hollande care l-a numit director de comunicare în perioada campaniei. Răsplata cea mare a venit însă după succesul candidatului socialist la prezidentialele când a fost numit la interne.
Încă din  2007 conservatorul Nicolas Sarkozy îi propuse să intre în guvernul său, acea perioadă fiind marcată de o serie de "trădări", de fosti socialisti care au acceptat să se alăture presedintelui conservator. Printre ei s-a numit de exemplu fostul ministru de externe Bernard Kouchner. Manuel Valls a refuzat însă atunci propunerea lui Sarkozy, dar nu si pe cea de acum a lui Hollande. Asta nu-i împiedică însă pe dusmanii săi să-l descrie drept un "ministru socialist de dreapta", el însusi definindu-se mai degrabă drept "clintonian" sau "blairist".

Bernard Cazeneuve e cu un an mai tânăr decât Valls, adică n-are decât 49 de ani, si e sută la sută francez. El a fost deputat si primar al orasului Cherbourg. Atractia pentru politică, mai exact pentru socialisti, i s-a născut după ce a umărit un miting al fostului presedinte François Mitterrand. Cariera si-o face la stânga spectrului politic dar numirea sa la afaceri europene a rămas totusi una din surprizele echipei premierului Jean-Marc Ayrault.

Putină lume era capabilă să pună o imagine pe numele noului ministru cu toate că fusese unul dintre purtători de cuvânt ai candidatului François Hollande. De asemeena Cazeneuve s-a peridnat mult prin divesre cabinete ministeriale si asta încă de la începutul anilor 90 când era unul dintre protejatii premierului de atunci, Laurent Fabius, devenit azi ministru de externe si deci .. seful direct al lui Cazeneuve.

Anturajul si colaboratorii însărcinatului cu afacerile europene descriu un om discret, timid, tenace, muncitor dar si cineva care vorbeste pe fată. Lucru care l-a costat pe CV întrucât nimeni n-a uitat faptul că ministrul de azi al afacerilor europene era în 2005 un aprig advesrar al proiectului de Constitutie europeană.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/cine-este-manuel-valls-ministrul-francez-interne

Citit 2006 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top