Erorile doamnei Reding

Erorile doamnei Reding

Sub acest titlu, fostul ambasador al Franţei la Bucureşti, Henri Paul, regretă faptul că vicepreşedinta Comisiei Europene şi comisara însărcinată cu problemele justiţiei intervine în dosarul romilor. Fostul ambasador francez e supărat mai ales pentru că doamna Reding ar avea un "parti pris".

 

Totul pleacă de la o declaratie a acesteia si anume că "romii sunt la ei acasă peste tot în Europa. Franta greseste când îi dă afară pe romii români si le dărâmă taberele. Politica Frantei de trimitere acasă a acestor romi pe bază de voluntariata nu va avea niciun efect pe termen lung".
Iată pasajul care l-a supărat aparent cel mai mult pe Henri Paul. În argumentaţia sa, fostul ambasador francez la Bucuresti e de părere că Viviane Reding va alimenta cu astfel de declaraţii si mai mult sentimentul antieuropean al francezilor atrasi de politicile de extermă dreaptă.

A doua eroare a doamnei Reding, spune Henri Paul, este că ignoră faptele concrete adică actele de delincventă pe care le comit romii în Hexagon. Infractiunile grave puse pe seama bandelor de romi români pătează reputatia României - prietena Frantei - dar si a poporului tigănesc, de prea multă vreme discriminat si persecutat. In fata acestei situatii pe care criza economică o agravează si mai mult, răspunsul trebuie să fie înainte de toate unul represiv, spune mai departe Henri Paul.

In opinia acestuia, comisara pentru justiţie comite o a treia eroare: îşi imaginează că această populaţie delincventă de romi poate sta în Franta cât doreste. Oamenii acestia adesea nu au acte în regulă si nici dreptul de sejur aici ori peste tot în lume - inclusiv în Franta - există reguli precise care se aplică străinilor, europeni sau nu. In sfârsit, ex-diplomatul francez nu e de părere că romii ar fi "un popor euroepan". Problema nu este nationalitatea lor ci integrarea lor în societate, indiferent de tara în care trăiesc.


Henri Paul continuă apoi - pe un ton la fel de dur la adresa romilor - subliniind cooperaera politienească si judiiară care există între Paris si Bucuresti din 2007 încoace. In opinia lui, îndulcirea regulilor privind accesul la piata muncii nu va schimba mare lucru, măsura va fi pur cosmetică.


In acest context, politica Frantei - se subîntelege cea promovată până nu demult de domnia sa când era încă la Bucuresti - de acordare a unei sume de bani celor care acceptă să se reîntoarcă acasă trebuie mentinută si asta în ciuda critciilor exprimate de doamna Reding - si de asociatile de romi din Hexagon, putem adăuga noi. In opinia lui Henri Paul, integrarea romilor - întotdeauna dificilă spune el - e totusi mai usoară în tara lor de origine în care stau de secole la rând decât în Franta unde cultura, valorile si economia le sunt complet străine. Franta nu mai are mijloacele de a duce pe solul ei politici de integrare costisitoare si cu rezultate incerte. Ea ar trebui să ajute România, o tară astăzi în mare dificultate, ca să integreze această popualtie.

Dacă nimic nu e făcut, romii vor continua să traverseze, să rupă frontierele Europei, conchide Henri Paul, fost ambasador al Frantei la Bucuresti.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/erorile-doamnei-reding

Citit 2203 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top