Birocratia care sufoca Franta: 1244 de agentii guvernamentale

Atunci cand un guvern nu ia nici o decizie, el creeaza o comisie sau o structura parastatala, dincolo de normele de buna gestiune impuse de stat. Rezultatul? La finalul anului 2010 in Franta existau 1244 de "agentii" guvernamentale, potrivit unui raport realizat de Inspectoratul General al Finantelor (IGF), scrie Le Figaro. Guvernul...

Atunci cand un guvern nu ia nici o decizie, el creeaza o comisie sau o structura parastatala, dincolo de normele de buna gestiune impuse de stat. Rezultatul? La finalul anului 2010 in Franta existau 1244 de "agentii" guvernamentale, potrivit unui raport realizat de Inspectoratul General al Finantelor (IGF), scrie Le Figaro. Guvernul socialist Ayrault vrea sa faca acum debirocratizarea acestor agentii prin fuziuni si regrupari. Cum? Printr-un proces care la randul lui pare extrem de birocratic: ministerele de linie vor face propuneri catre Ministerul Finantelor, care la randul sau va discuta cu Ministerul pentru Reforma Statului, urmand ca Guvernul sa ia apoi decizia finala.
 
Unele dintre acestea sunt foarte cunoscute: Centrul de ocupare a fortei de munca, muzee, universitati. Altele sunt mai putin cunoscute, ca Fondul national de promovare si comunicare cu caracter national pentru artizanat. Slab inventariate si putin controlate de stat, aceste agentii se disting printr-o gestionare destul de costisitoare.
 
Potrivit raportului IGF, numarul angajatilor in agentii a crescut cu 6,1% intre 2007 si 2012. In acelasi timp, numarul angajatilor din ministere a scazut cu 6%, ceea ce lasa suspiciunea unui joc de vase comunicante prin care bugetarii dati afara din ministere isi gasesc loc de munca in agentiile guvernamentale, scrie Le Figaro.
Totodata, personalul agentiilor este platit in medie cu 5% mai mult decat functionarii de stat.
 
Documentul subliniaza de asemenea ca salariile mari ale managerilor: in jur de 123.000 de euro pe an, pe un esantion de 250 de agentii.
 
Aceste agentii apasa greu pe finantele publice. Bugetul lor (65 miliarde de euro) este superior celui al Educatiei (62 miliarde). In 2010, guvernul de dreapta Fillon a inceput sa restranga aceste structuri, impunandu-le o reducere cu 1,5% a numarului de salariati si plafonarea taxelor pe care le percep, astfel incat excedentul sa revina bugetului de stat.
 
Guvernul socialist Ayrault vrea sa extinda aceste eforturi in vederea reducerii efectivului salariatilor cu 2,5%, si a cheltuielilor de functionare cu 7% prin fuziuni si regrupari. Pana la sfarsitul saptamanii, ministerele vor trimite la Bercy (Ministerul de Finante francez) propunerile lor pe acest subiect. Ministerul de finante va lucra apoi cu ministerul Reformei Statului pentru a implementa restructurarile.

Citeste tot articolul:  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-13246954-birocratia-care-sufoca-franta-1244-agentii-guvernamentale-locul-unde-angajeaza-bugetarii-dati-afara-din-ministere.htm

Citit 2039 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top