Germania e tare, dar nu trebuie subestimata nici Franta

Unora li se pare ca Uniunea Europeana inseamna Germania. Ea detine 28% din PIB-ul zonei euro si 25% din populatia aceleiasi zone. Are un excedent de cont curent care-l depaseste pe cel al Chinei. Este cel mai mare excedent din lume....

Unora li se pare ca Uniunea Europeana inseamna Germania. Ea detine 28% din PIB-ul zonei euro si 25% din populatia aceleiasi zone. Are un excedent de cont curent care-l depaseste pe cel al Chinei. Este cel mai mare excedent din lume.

In plus, politicienii Germaniei s-au impus in asa fel incat nicio miscare de amploare nu se poate opera in zona euro fara consimtamantul nemtilor - noteaza Project Syndicate.

Dar, oricat de important ar fi rolul Germaniei, pe care de altfel nu-l neaga nimeni, nu trebuie sa subestimam Franta. Ea detine 22% din PIB si are 20% din populatia zonei. In plus, din punct de vedere demografic, Franta are avantajul ca populatia nu-i scade, ca in Germania, unde se prevede o diminuare drastica in urmatorul deceniu.

Exista trei motive, pentru care Franta devine cel putin la fel de imporanta ca Germania in treburile Europei si in solutionarea incurcaturilor mai mult sau mai putin grave in tarile paguboase din sudul continentului.

In primul rand, Franta este veriga de legatura intre nordul si sudul zonei. Afinitatea ei cu puterea economica si financiara a Germaniei nu poate exclude lagaturile traditionale, legate de cultura din sudul continetului, cultura de sorginte latina, ca si cea a Frantei.

Sub aspect economic, Franta insasi este constituita dintr-un nord prosper si un sud care simte pe propria piele framantarile celor trei peninsule, aflate in oarecare dificultate: cea Iberica, cea Italica si sudul extrem al celei Balcanice.

Franta, care are propriul sau "sud" si propriul sau "nord", traieste ea insasi experienta celor doua Europe, una buna si alta rea. Din experienta proprie, ea are prilejul sa gaseasca solutii, viabile pentru partenerii aflati in suferinta.

Prietenie si rigiditate

In al doilea rand, Franta este interesata sa demonstreze ca modelul european al economiei de piata, dublat cu solidaritatea sociala invocata de actuala guvernare de centru-stanga, trebuie mai curand reformat, decat abandonat.

Socialistii francezi sunt tentati sa-i convinga pe partenerii europeni cu privire la solutiile lor si nu sa-i constranga. La randul lor, sentimentele mediteraneenilor par sa fie mai sensibile fata de prietenia franceza convingatoare, decat fata de rigiditatea germana impusa.

In plus, ei se arata de pe acum dispusi sa caute pansamente pentru ranile cele mai insuportabile ale sudului: invatamantul, pensionarea, sanatatea si conditiile de viata. Chiar daca nu sunt in stare sa ofere solutii viabile pentru toti, insasi preocuparea deschide calea increderii.

In al treilea rand, trebuie sa recunoastem ca Franta, ca si Marea Britanie de altfel, are o alta imagine globala decat Germania. In structurile marilor organizatii internationale, limba franceza si nu cea germana continua sa mai fie folosita ca limbaj diplomatic, alaturi de cea engleza.

In plus, Franta este prezenta si activa in incomparabil mai multe structuri internationale decat Germania.

Sora mai mare a tarilor suferinde

Desi Franta exporta in afara UE mai putin decat Germania, multe companii franceze o concureaza la modul cel mai serios pe aceasta, in ce priveste expertiza tehnica si exportul de inteligenta, pe care chiar si germanii il accepta cu termenul consacrat de altii "know haw" si numai francezii continua sa-i spuna "le savoir-faire", asa cum l-au numit in intreaga lume generatiile inaintasilor.

Prin traditiile sale si prin expertiza ei tehnica, Franta a dovedit ca este nu numai veriga de legatura dintre nordul si sudul continentului, ci chiar si intre Europa insasi cu restul lumii.

Daca Franta va sti sa joace rolul de sora mai mare pentru tarile suferinde din sudul continentului - Italia, Spania, Portugalia, plus Grecia - ea va mari cota de incredere a acestora, adica exact ce lipseste legaturilor structurale dintre economiile puternice si cele care asteapta ajutorul lor, cu caciula in mana.

Cine socoate ca, in Europa, Franta este o tara de rangul doi in raport cu Germania, acela se insala. Revenind la cifrele de la inceputul celor de fata, nu putem neglija faptul ca PIB-ul ambelor tari este fix 50% din acelasi indicator al restului zonei euro, iar populatia ambelor tari este 45% din rest.

Impreuna cele doua puteri sunt o forta egala cu intreg restul zonei. Sta in mana lor sa-i scoata din impas pe cei aflati in dificultate, sau, dimpotriva, sa-i impinga indiferenti spre prapastie, lasandu-i sa piara. Este insa greu de crezut ca pot pieri unii, fara sa-i traga si pe ceilalti dupa ei, ceea ce Franta intelege foarte bine.

Citeste tot articolul:  http://www.ziare.com/economie/zona-euro/germania-e-tare-dar-nu-trebuie-subestimata-nici-franta-1190274

Citit 2184 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top