Studiu: OMG-urile sunt o otravă

@Le Nouvel Observateur

Organismele modificate genetic sunt o otravă! Studiul publicat miercuri de revista Le Nouvel Observateur  şi preluat joi de toată presa provoacă multiple luări de poziţie, inclusiv politice. "Franţa va cere interzicerea la nivel european, a OMGurilor dacă validitatea testelor efectuate de universitari se confirmă" a spus premierul...

A hrăni 200 de cobai doi ani de zile cu porumb transgenic fabricat de americanul Monsanto şi importat în Europa este fatal de cele mai multe ori. După doi ani de teste, trei sferturi din animale au murit ori s-au îmbolnăvit. Urmărită zi de zi în laborator, experienţa - inedită prin amploare ei - a fost cât se poate de grăitoare: cobaii au făcut tumori impresionante, unele cât o minge de ping-pong cât 25 la sută din masa totală a corpului lor. Fotografiile animalelor contaminate şi bolnave au făcut deja înconjurul lumii stârnind îngrijorare apropo de periculozitatea porumbului Monsanto modificat genetic. O serie de miniştri francezi, actuali sau foşti, au luat poziţie. "Nu se va mai putea spune că OMGurile nu au niciun efect asupra sănătăţii, în orice caz au avut un efect asupra sănătăţii şobolanilor care le-au mâncat" a spus Corinne Lepage, fost ministru al mediului şi deputat european. Actualul ministru al agriculturii Stéphane Le Foll, constată de partea sa că "studiul de la Caen confirmă insuficienţa experienţelor toxicologice duse făcute până acum". Premierul socialist Jean-Marc Ayrault a reacţionat şi el:

"Am cerut o procedură rapidă, de ordinul săptămânilor, care va permite verificarea validităţii ştiinţifice a acestui studiu. Dacă rezultatele sunt concludente, ministrul agriculturii va apăra la nivel european, interzicerea cultivării acestor OMG-uri pe care Franţa le interzice déjà. "

Studiul fără drept de apel a fost realizat de Comitetul de cercetare şi informare independentă privind geniul genetic şi a apărut mai întâi într-o revistă specializată americană înainte să fie publicat în Franţa de săptămânalul Le Nouvel Observateur.

Profesorul Gilles-Eric Séralini, la originea studiului de la Caen, se întreabă "de ce industriaşii şi experţii nu fac şi ei studii aprofundate şi de lungă durată pe OMG-uri". E adevărat că spre deosebire de echipa profesorului care a urmărit timp de doi ani evoluţia cobailor, producătorii de astfel de organisme cum ar fi Monsanto fac experienţe doar trei luni de zile. Ori la Caen, "tumorile au explodat, s-au multiplicat începând cu luna a 13-a". La împlinirea a doi ani de la debutul experienţei, între 50 şi 80 la sută dintre femele sunt atinse, afectate de boală. Rata mortalităţii e de 3 ori mai mare la femele şi de 5 ori mai mare la masculi. "Nu numai că OMGurile perturbă căile endocrine dar s-ar putea ca dozele slabe să fie şi mai periculoase decât cele mari" precizează autorul experienţei. Ca să-şi justifice şi mai mult rezultatele, echipa de cercetători a supus animalele la teste neobişnuit de lungi şi variate: urinare, sangvine, hormonale, etc iar după deces, cobaii au fost autopsiaţi.

Parisul şi Bruxellesul au cerut autorităţilor sanitare franceze şi europene să confirme, să verifice cât de repede studiul realizat cu porumbul NK 603 de echipa de la Caen. În aşteptarea rezultatelor, Comisia Europeană a anunţat că îngheaţă orice examinare a cererii de reînnoire a autorizaţiei de cultivare a porumbului Monsanto MON 810, singurul porumb transgenic autorizat să fie cultivat în Europa. Doar o altă cultură de OMG e legal cultivată pe bătrânul continent şi anume cartoful Amflora pus la punct de BASF. Parisul se luptă de luni de zile ca să obţină de la Bruxelles interzicerea oricărei culturi de organisme modificate genetic în Europa întrucât în Franţa acest lucru este deja interzis din 2008. Acest moratoriu ar putea fi însă pus în cauză de Comisia de la Bruxelles..

Interesant însă că în Franţa e interzisà cultivarea de OMGuri dar nu şi importul lor ... Porumbul NK 603, la originea studiului, este într-adevăr interzis la cultură în Europa. Acest soi de porumb poate fi însă importat pentru a folosi la alimentele umane şi animale şi asta din 2004. 44 de OMGuri sunt autorizate la import în Europa. Aceste produse se pot regăsi deci în farfuria consumatorului via cerealele pt micul dejun, biscuiţi, mâncare semiprepapartà, sosuri, patiserie samd. Aditivii alimetari sunt şi ei de multe ori fabricaţi pe bază de porumb sau soia modificate genetic.

Cât despre reacţii, gigantul american din domeniul agroalimentar - numărul unu mondial al produselor modificate genetic - a estimat că "e prea devreme pentru a face comentarii serioase despre acest studiu francez". O asociaţie franceză de biotehnologie, etichetată pro-OMG, spune de partea ei că ar exista studii toxicologice care au evaluat pe termen lung efectele acestor organisme.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/social/studiu-omg-urile-sunt-o-otrava

Citit 4544 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top