Franţa, în alertă după publicarea caricaturilor

Franţa, în alertă după publicarea caricaturilor

Franţa se află în stare de alertă după ce publicaţia satirică Charlie Hebdo a publicat mai multe caricaturi ale profetului Mohamed. Ceea ce riscă să amplifice tensiunea provocată deja în lumea musulmană de filmul anti-islamic “Inocenţa musulmanilor”. Mai multe ţări occidentale îşi iau de altfel în prezent măsuri de securitate speciale în perspectiva unor eventuale violenţe provocate de islamiştii radicali.

Iată de ce Franţa se pregăteşte să facă faţă unor posibile manifestaţii violente ale musulmanilor de pe teritoriul ei şi încearcă să-şi protejeze interesele în străinătate. Vineri, zi de rugăciune în lumea musulmană, şcolile şi ambasadele franceze vor fi închise în cel puţin 20 din lumea musulmană.

“Trebuie ca ambasadorii să se adapteze ţinînd cont de realităţile locale. Sperăm că nu vor fi incidente, dar în acelaşi timp luăm măsuri de precauţie” a declarat ministrul francez de externe, Laurent Fabius. Aflat ieri într-o vizită la Cairo, unde s-a întîlnit cu noul preşedinte egiptean Mohammed Morosi, Laurent Fabius a încercat să dezamorseze tensiunile actuale provocate de ceea ce musulmanii consideră ca o blasfemie occidentală la adresa religiei lor.

De altfel Egiptul cere penalizarea internaţională a blasfemiei şi doreşte ca problema să fie din nou analizată la ONU. In condiţiile în care este sancţionată, de exemplu negarea Holocaustului, de ce să nu fie sancţionată şi denigrarea religiilor, spune actualul şef de stat egiptean, ieşit din rîndurile Fraţilor Musulmani?

Adevărul este însă că democraţiile occidentale se află în faţa unei serioase dileme cînd trebuie reconciliat dreptul la liberă exprimare cu prudenţa în materie de provocări inutile. Este ceea ce spunea astăzi şi şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius: “Este foarte periculos, şi uneori iresponsabil, cînd ştim care este climatul general, să torni, cum se spune, gaz peste foc. Deci lansez un apel la responsabilitate, protejînd însă şi libertatea de opinie” .

Sunt deci cuvintele lui Laurent Fabius, într-un moment cînd pe reţelele sociale din Franţa circulă noi mesaje prin care comunitatea musulmană este incitată să manifesteze sîmbătă, la Paris dar şi în alte oraşe. La Paris, musulmanii sunt incitaţi să manifesteze pe traseul dintre Esplanada Trocadero şi Piaţa Concorde, trecînd prin faţa Palatului Elysée. Ministrul de interne Manuel Valls a precizat însă că nici o acţiune de tulburare a ordinii publice nu va fi tolerată şi că manifestaţia pe care o pregătesc unii musulmani radicali este ilegală şi deci interzisă.

Si primul ministru Jean-Marc Ayrault a ţinut să precizeze punctul de vedere al guvernului în acest context. “Trăim într-o ţară în care libertatea de expresie este garantată. La libertatea de a face caricaturi deasemenea. Dar fiecare trebuie să exercite această libertate cu simţul responsabilităţii şi al respectului. Iar dacă există efectiv persoane care se simt lezate, care consideră că s-a produs o ieşire din cadrul legal, noi suntem într-un stat de drept şi dreptul trebuie integral respectate, ele pot seziza tribunalele, ceea ce s-a mai întîmplat legat de acelaşi hebdomadar.

Sunt, deci, cuvintele primului ministru Jean-Marc Ayrault. Să mai notăm că Franţa găzduieşte pe teritoriul ei cea mai importantă comunitate musulmană din Europa, între 4 şi 6 milioane de persoane.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/franta-alerta-publicarea-caricaturilor

Citit 4677 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top