Popularitatea lui François Hollande, în picaj

Popularitatea lui François Hollande, în picaj

În Franţa, noi sondaje pun în evidenţă prăbuşirea vertiginoasă a cotei de popularitate a preşedintelui socialist François Hollande. O întreagă dezbatere are loc de altel în acest context, iar interesatul afirmă că rezultatele acţiunii sale trebuie evaluate la sfârşitul mandatului său de cinci ani în fruntea Franţei.

Sunt oare francezii nerăbdători şi vor rezultate palpabile doar după patru luni de la instalarea noului preşedinte la putere? Un lucru este însă limpede: François Hollande încasează critici din toate direcţiile, chiar şi din interioriul propriei sale familii politice. Aliaţii săi ecologişti consideră, de exemplu, ca fiind neliniştitoare această cotă extrem de scăzută în materie de popularitate. Doar 43% dintre francezi se mai declară în prezent mulţumiţi de politica preşedintelui.

Agenţia France Presse arată că în istoria postbelică a Franţei, doar generalul de Gaulle a mai avut un astfel de scor scăzut, în 1962, când a pus capăt războiului din Algeria şi Jacques Chirac, în 2005, când francezii au spus NU la referendumul legat de Constituţia europeană.

Dreapta jubilează în acest context şi le reproşează socialiştilor că au mizat pe o iluzie: i-aţi făcut pe francezi să creadă, spune de exemplu Alain Juppé, că este suficient să se debaraseze de Nicolas Sarkozy pentru ca lucrurile să meargă bine.

Şi cota de popularitate a prim-ministrului Jean-Marc Ayrault a scăzut simţitor, dar mai puţin în raport cu cea a lui François Hollande. Un singur ministru pare să întrunească în prezent simpatia şi încrederea cetăţenilor: este vorba de Manuel Valls, responsabilul cu Internele.

În ciuda acestor sondaje, spun specialiştii, francezii nu par însă în situaţia de a-şi dori să-şi exprime nemulţumirea prin manifestaţii de stradă. Nu suntem încă în faza unui divorţ între francezi şi preşedinte, mai spun politologii, oamenii au înţeles că Franţa traversează o criză care riscă să fie "durabilă".

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/popularitatea-lui-francois-hollande-picaj

Citit 3844 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top