Le Monde: Romania, o gazda primitoare pentru industria auto

Ai putea crede ca te afli, undeva, pe o autostradă din Franta. Dar nu, suntem la periferia Piteştiului, oras din sudul României pe care trebuie sa-l traversezi pentru a ajunge la Mioveni, sediul uzinei Dacia-Renault. O artera de circulatie care nu are nimic de-a face cu vechile......

Ai putea crede ca te afli, undeva, pe o autostradă din Franta. Dar nu, suntem la periferia Piteştiului, oras din sudul României pe care trebuie sa-l traversezi pentru a ajunge la Mioveni, sediul uzinei Dacia-Renault. O artera de circulatie care nu are nimic de-a face cu vechile şosele româneşti. Deschisă în 2007 pentru a permite companiei Renault să-si majoreze producţia la 340.000 de maşini pe an, această autostradă ilustrează boom-ul economic provocat de Renault prin achiziţionarea uzinei româneşti Dacia, în 1999, scrie, intr-un reportaj, cotidianul Le Monde.

Peste 2 miliarde de euro au fost investite în acest obiectiv, construit de Renault în 1968, înainte ca statul român să preia controlul, zece ani mai târziu. Căderea regimului comunist, în 1989, a lăsat Dacia în umbră, uzină care ar fi fost cu siguranţă închisă dacă Renault nu ar fi decis să revină. Lansarea modelului Logan, în 2004, o fost o poveste de succes care a schimbat datele problemei, continuă publicaţia franceză.

Dacia reprezintă 3% din Produsul Intern Brut (PIB) al României şi 8% din exporturile acesteia. ''Circa 80% din componentele Logan provin din România. Fiecare regiune a ţării produce ceva pentru acest automobil. Aproximativ 800 de întreprinderi lucrează pentru Dacia, un loc de muncă la Dacia creând alte cinci'', explică Constantin Stroe, fostul director român al Dacia şi omul-cheie al privatizării uzinei.

Succesul Renault în România a determinat concernul american Ford să îşi încerce norocul în Europa de Est. În anul 2008, constructorul american a preluat controlul asupra celei de-a doua uzine de automobile din România. Creat în anul 1976 de statul român, în parteneriat cu Citroën, obiectivul Oltcit de la Craiova a cunoscut perioada sa de glorie la începutul anilor 1980. Totuşi, lipsa investiţiilor a făcut ca uzina să fie ineficientă. Sosirea Ford, care a investit 675 milioane de euro în uzina de la Craiova, a schimbat faţa industriei locale.

Modelul Ford B-Max, a cărui producţie a început în acest an, ar urma să relanseze economia regională graţie celor 60.000 de automobile care vor fi produse până la finalul anului. În 2013, producţia se va dubla urmând să ajungă, pe termen mediu, la 350.000 de bucăţi pe an. O parte a furnizorilor Ford s-au instalat deja la Craiova, precum Johnson Controls, care produce scaune pentru modelul B-Max.

Renault a decis să continue să mizeze pe România, deschizând, în 2010, parcul tehnologic de la Titu, nu departe de uzina Dacia. 'Este o investiţie extraordinară pentru România. Parcul tehnologic a creat 2.200 de locuri de muncă pentru tinerii români, care şi-au demonstrat abilităţile în conceperea de noi modele'', adaugă Stroe. Graţie Renault şi Ford, industria auto este în curs de a deveni coloana vertebrală a economiei româneşti, conchide Le Monde.

Citeste tot articolul:  http://www.incomemagazine.ro/articol_83854/le-monde-romania-o-gazda-primitoare-pentru-industria-auto.html

Citit 2053 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top