Preşedintele Hollande, primul discurs la ONU

REUTERS/Philippe Wojazer

Într-un moment când, pe plan intern, preşedintele Franţei este confruntat cu multe probleme şi o cotă de popularitate în scădere, actuala sa deplasare la New York pentru adunarea generală ONU este de natură să-l ajute să-şi forjeze o statură internaţională. Pentru că în acest moment, după cum spun unii comentatori în Franţa, preşedintele François Hollande este prea puţin cunoscut pe plan internaţional.

Dacă pe plan european, treptat, liderul socialist începe să-şi impună personalitatea, pe plan internaţional, şi mai ales în Statele Unite, el rămîne un ilustru necunoscut. Cel puţin aceasta este părerea ziarului de dreapta LE FIGARO care nu are nici un motiv să fie tandru cu François Hollande. Este adevărat însă că predecesorul său, Nicolas Sarkozy, la ora la care prelua puterea, a fost mai activ pe plan diplomatic iar fascinaţia pe care o resimţea faţă de Statele Unite, şi despre care vorbea deseori, l-au ajutat să-şi impună mai repede în ochii americanilor o anumită imagine de “lider energic”. Despre François Hollande americanii nu ştiu însă mai nimic, decît, poate, faptul că vrea să impună la el acasă, un impozit de 75 la sută pe veniturile mai mari de un milion de euro pe an. În mod paradoxal, cum americanii sunt foarte avizi de scandaluri politico-mediatice cu o notă sentimentală dacă se poate, presa din Statele Unite a evocat mai puţin personalitatea lui François Hollande dar mai mult incidentul provocat de un anumit mesaj transmis pe reţeaua Twitter de Valérie Trierweiler, prima doamnă a Franţei, mesaj care a provocat furia doamnei Ségolène Royal, fosta consoartă a preşedintelui francez.

François Hollande rămâne un necunoscut şi pentru chinezi, iar în Israel, scrie acelaşi ziar Le Figaro, nu a călătorit practic niciodată. Gurile rele spun că François Hollande nu a fost niciodată un “fanatic al călătoriilor în străinătate”. Lumea arabă o cunoaşte puţin, cu excepţia Tunisiei şi a Algeriei. Iată de ce intervenţia sa de astăzi de la tribuna Organizaţiei Naţiunilor Unite este un eveniment important pentru "vizibilitatea sa internaţională", dar şi pentru “vocea Franţei” în lume. Într-un editorial publicat astăzi de ziarul Le Figaro este criticat faptul că François Hollande, în raport cu predecesorul său care era hiper-activ, se doreşte un “preşedinte normal”. Ori, scrie LE FIGARO, ar fi păcat ca Franţa să devină şi ea, în acest actualul context internaţional, o ţară “normală” deci de rangul al doilea. Lui François Hollande i se reaminteşte că nici generalul de Gaulle şi nici fostul preşedinte socialist François Mitterrand nu aspirau la “normalitate” şi ţineau la imaginea de mare putere a Franţei.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/presedintele-hollande-primul-discurs-onu

Citit 4288 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top