Va fi interzisă prostituţia în Franţa?

Va fi interzisă prostituţia în Franţa?

Franţa va lansa o dezbatere ce vizează interzicerea celei mai vechi meserii din lume: prostituţia. În acelaşi timp, în Spania se fac cursuri pentru prostituţie şi e perfect legal. Dezbaterea naşte extrem de multe controverse, criticii interzicerii prostituţiei arătând că o asemenea măsură ar duce doar la înmulţirea reţelelor de crimă organizată.

Guvernul francez vrea să organize o consultare importantă pentru “abolirea” prostituţiei. Una dintre soluţiile avansate este incriminarea clientului. Cu alte cuvinte, cei care plătesc pentru asemenea servicii vor fi pasibili şi pedeapsă cu închisoare, relatează “The Guardian”.

Prostituţia nu a reprezentat un punct important în campania prezidenţială din Franţa, dar acum în schimb este o problemă tot mai des adusă în discuţie de noul Guvern socialist al lui Francois Hollande. În iunie, ministrul pentru Drepturile Femeilor, Najat Vallaud-Belkacem , a anunţat nici mai mult, nici mai puţin decât că vrea "abolirea prostituţiei" în Franţa şi Europa. "Obiectivul meu şi al Partidului Socialist (PS) este de a vedea prostituţia dispărând", declara ea.

Parlamentul anterior a adoptat deja o rezoluţie vizând "o societate fără prostituţie", însă subiectul dezbaterii actuale este dacă Guvernul poate "elibera" societatea de sexul contracost, mai scrie “The Guardian”, preluat de Mediafax. Dezbaterea îi implică pe intelectuali, iar prostituatele au ieşit pe stradă, acuzând Guvernul de "paternalism moralist" şi că utilizează subiectul pentru a se distanţa de "paria" Dominique Strauss-Kahn. Socialistul, care anul trecut încă era văzut ca potenţial câştigător al prezidenţialelor, este investigat în Franţa în cadrul unei dosar de proxenetism.

Guvernul estimează că în Franţa există aproximativ 20.000 de prostituate, dintre care între 5.000 şi 8.000 numai la Paris. Potrivit unui raport parlamentar de anul trecut, realizat de un parlamentar de dreapta şi unul socialist, care au propus incriminarea clientului, aproximativ 90% dintre prostituatele de pe stradă sunt străine, iar majoritatea sunt victime ale traficului sexual.

Reţelele de crimă organizată sunt în creştere, inclusiv cele care au legături cu România. Statul este supus unor presiuni "să facă mai mult" împotriva traficului şi sclaviei sexuale. Unele grupuri de sprijin afirmă că femeile-victime ale traficului de fiinţe umane care cooperează cu autorităţile şi îi denunţă pe autorii abuzurilor la care sunt supuse nu primesc susţinere şi protecţie suficiente.


În Europa există doar câteva ţări în care cei care apelează la prostituate riscă închisoarea. În 1999, Suedia a devenit prima, fiind urmată de Norvegia şi Islanda. În prezent, socialiştii francezi se inspiră din legislaţia Marii Britanii. Acolo, prostituţia în sine nu este interzisă, dar activităţile ce au legătură sunt incriminate, de pildă proxenetismul, cumpărarea de servicii sexuale de la minori sau solicitarea unor asemenea servicii în public. Bordelurile au fost scoase în afara legii din 1946.
În schimb, în Germania prostituţia este legală şi reglementată municipal, bordelurile din Spania, de lângă frontiera cu Franţa sunt frecventate de clienţi francezi.Iar unele zone ale Spaniei sunt împânzite cu afişe ce promit cursuri de profesionalizare a prostituatelor.

În plus, “profesorii” promit doritorilor de ambe sexe că după un asemenea curs îşi vor găsi de lucru imediat. Cursul costă 100 de euro. Înmulţirea acestor activităţi este îngrijorătoare în contextul în care şomajul este de aproape 25% în Spania. Activităţile sunt însă perfect legale pentru moment: o anchetă judiciară iniţiată de regiunea Valencia a stabilit că nu e vorba de proxenetism şi că asemenea cursuri sunt perfect legale.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/social/va-fi-interzisa-prostitutia-franta

Citit 4725 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top