Frontul Naţional, jumătate de secol de existenţă

Frontul Naţional, jumătate de secol de existenţă

În Franţa, Frontul Naţional, partid de extremă dreapta, împlineşte 50 de ani de existenţă. Un ocazie pentru mulţi comentatori de a încerca să înţeleagă cum a ajuns o formaţiune marginală acum câteva decenii să devină în ultimii ani o prezenţă vizibilă în peisajul politic francez, uneori chiar capabilă să influenţeze unele direcţii politice şi să impună teme de dezbatere.

Frontul Naţional a luat fiinţă pe 5 octombrie 1972, din fuzionarea mai multor mişcări de extremă dreaptă, sub conducerea devenită incontestabilă a lui Jean Marie Le Pen. În vârstă acum de 84 de ani, el i-a predat ştafeta fiicei sale, Marine Le Pen. Într-un interviu acordat Agenţiei France Presse, liderul istoric al formaţiunii arată că partidul său nu şi-a atins obiectivele, întrucât, precizează el nu fără o anumită maliţiozitate, nu a ajuns încă la putere.

Este adevărat însă că niciodată în istoria sa de o jumătate de secol, Frontul Naţional nu a fost în situaţia de a intra în Guvern, din lipsă de aliaţi în special. Primul succes politic al formaţiunii a fost înregistrat în 1983, la alegerile municipale din acel an. Momentul culminant al traseului său politic a fost în 2002, când Jean-Marie le Pen a reuşit să devină adversarul lui Jacques Chirac în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. "De 30 de ani, Frontul Naţional reuşeşte să actualizeze crispările societăţii franceze şi să influenţeze orientarea legislativă. Pe de altă parte, el a reuşit să impună o reevaluare a legilor legate de imigraţie şi securitate", declară un istoric francez.

Frontul Naţional se consideră nedreptăţit din cauza tipului de scrutin legislativ din Franţa, un scrutin majoritar şi militează pentru unul proporţional. Deşi rămâne la distanţă faţă de putere, partidul de extremă dreapta condus acum de Marine Le Pen reuşeşte totuşi să aibă o extraordinară putere de influenţă, spun alţi comentatori, dovadă chiar campania de anul acesta de la prezidenţialele franceze. Contextul actual de criză, frica de o eventuală "islamizare a Franţei" (cum spun unii comentatori), precum şi creşterea şomajului favorizează discursul antisistem al Frontului Naţional.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/frontul-national-jumatate-secol-existenta

Citit 4183 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top