Tratatul fiscal european, în dezbaterea parlamentarilor francezi

Tratatul fiscal european, în dezbaterea parlamentarilor francezi

Moment dificil pentru Jean-Marc Ayrault marţi, în faţa deputaţilor francezi. În preambulul dezbaterilor privind ratificarea tratatului european de stabilitate bugetară, premierul Franţei a luat cuvântul în hemiciclul de la Paris dramatizând miza votului care urmează să aibă loc peste câteva zile. Trebuie spus că discuţiile riscă să zdruncine coeziunea majorităţii parlamentare de stânga chiar dacă adoptarea finală a tratatului european nu va pune nicio problemă.

Săptămâna care a început deja se anunţă decisivă pentru Europa dar mai ales pentru majoritatea parlamentară de stânga de la Paris. Pentru executivul francez - adică premierul Jean-Marc Ayrault şi preşedintele François Hollande - ratificarea tratatului bugetar european - numit în realitate Tratat de stabilitate, coordonare şi guvernanţă- este esenţială pentru "salvarea monedei unice euro.

O monedă ce va fi pusă în serviciul unei relansări ambiţioase a Europei, pentru creşterea economică dar şi pentru inventarea unor noi filiere industriale » promite Jean-Marc Ayrault. « Noul tratat nu va ştirbi suveranitatea ţării" a mai spus primul ministru francez în faţa parlamentarilor. Să-l ascultăm şi pe David Assouline, purtătorul de cuvânt al socialiştilor francezi, când spune că "adopatera textului este esenţială, în joc fiind cuvântul, promisiunea Franţei":

Textul este însă mai departe respins de o mare parte din ecologişti - cu toate că ei sunt prezenţi în guvernul francez, beneficiind de două portofolii - de mai toţi aleşii comunişti dar şi de o minoritate - circa 13 - deputaţi socialişti. Acestui grup ostil i se alătură cei doi deputaţi de extremă dreapta, câţiva suveranişti şi o mână de aleşi conservatori. Majoritatea taberei de deapta din opoziţie va vota pentru, permiţând în fine, adoptarea textului care impune şi aşa-zisa regulă de aur". Pentru adversarii tratatului, acesta ar instaura în fapt un soi de "austeritate permamentă" în Europa.

Cum spuneam însă, ratificarea nu va pune probleme, textul va fi adoptat dar riscul este unul politic şi de imagine pentru actuala guvernare. Opoziţia de dreapta nu va rata ocazia în timpul dezbaterilor de a sublinia divergenţele din sânul majorităţii. Argument ce va fi adoptat şi de extreme - de dreapta şi de stânga - care de ani de zile denunţă aşa-zisa conivenţă între cele două mari partide, socialist şi conservator.

În plus, odată adoptat textul, dreapta nu va ezita să spună că puterea a votat în esenţă un text semnat iniţial în martie, de fostul preşedinte Nicolas Sarkozy. Text pe care noul şef de stat socialist François Hollande a promis că-l modifică, că-l renegociază înainte să-l adopte.

Ori textele sunt identice, liderul de stânga reuşind doar să-i adauge celui sarkozist un aşa-zis "pachet de creştere" ce prevede 120 de miliarde de euro investiţii în Europa. Nu în ultimul rând, analiştii sunt de părere că poziţia ecologiştilor în momentul votului decisiv va repune pe tapet, în actualitate, chestiunea prezentei acestei inconsecvente mişcări politice în sânul guvernului de la Paris.

Concret însă, ce prevede aceste nou tratat şi care este calendarul politic al adoptării sale?

Adunarea Naţională - cu alte cuvinte Camera deputaţilor - şi Senatul - cele două camere ale parlamentului francez - trebuie să ratifice textul până la sfârşitul lunii. Totodată, cele două camere trebuie să voteze şi legea organică ce va fixa modalităţile de aplicare ale tratatului bugetar european. În favoarea partizanilor textului, să precizăm că potrivit unui recent sondaj de opinie, o majoritate din francezi - 64 la sută - se declară favorabili tratatului de stabilitate bugetară, lucru ce-ar trebui să mai calmeze cerinţele celor care vor să supună textul unui referendum.

Tratatul, semnat de 25 din cele 27 de state ale Uniunii Europene - Marea Britanie şi Cehia au spus "nu" - obligă ţările semnatare să-şi reducă deficitul public sub 3 la sută din PIB şi deficitul zis "structural" - adică cel din afara momentelor de criză, cel care nu depinde de conjunctura economică - sub 0,5 procente din PIB. Cum spuneam, preşedintele François Hollande a reuşit să-şi convingă partenerii europeni să-i adauge acel "pachet de creştere" în valoare de 120 de miliarde de euro şi promisiunea de a discuta despre introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare şi a unui mecanism european de supervizare a băncilor.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/tratatul-fiscal-european-dezbaterea-parlamentarilor-francezi

Citit 3940 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top