Artistul român Mircea Cantor expune la Beaubourg

Artistul român Mircea Cantor expune la Beaubourg

La prestigiosul Centru de Artă Modernă "George Pompidou" de la Paris va fi inaugurată marţi seară o expoziţie a artistului român Mircea Cantor. Devenit în ultimii ani o celebritate internaţională, Mircea Cantor este onorat la Paris după ce anul trecut a primit premiul "Marcel Duchamp".

Într-un fel, Mircea Cantor este un ambasador cultural neoficial al României, pentru că odată cu instalaţiile sale sculpturale, creativitatea românească devine şi ea vizibilă în lume. Născut în 1977 la Oradea, Mircea Cantor se consideră un artist al cărui domiciliu actual este planeta Terra. O şi spune de altfel în biografia sa din superbul catalog editat cu ocazia acestei expoziţii.

După ce şi-a început în România studiile în domeniul artei fotografice şi al universului video, Mircea Cantor a studiat şi a lucrat în Franţa, iar talentul său a fost destul de repede reperat de o mare galerie cum este Yvon Lambert. Parcursul său din ultimii zece ani rămâne impresionant, cu numeroase expoziţii personale şi de grup în numeroase ţări occidentale, precum şi cu un şir de premii dintre care cel mai prestigios este cel obţinut anul trecut la Salonul Internaţional de Artă Modernă de la Paris.

În mai toate instalaţiile şi creaţiile sale vizuale, Mircea Cantor rămâne un poet al spaţiului şi al emoţiilor, surprinzător prin simplitatea metaforelor sale. La actuala expoziţie poate fi văzut, de exemplu, un scurt film în care un copil aşează în faţa sa, pe o masă, trei cuţite de mărimi diferite, cu lama în sus. Apoi suflă peste ele, ca şi cum ar stinge o lumânare, iar cuţitele se prăbuşesc. Copilul repetă, iar şi iar, acelaşi gest, provocând de fiecare dată, fără nici un efort, prăbuşirea ameninţătoarelor obiecte. Iată genul de metaforă cu care Mircea Cantor îi încântă pe galerişti, pe colecţionarii de artă modernă, precum şi pe simplii vizitatori.

Anul trecut, la Salonul de artă modernă de la Grand Palais, el şi-a emoţionat publicul cu un video în care un copil încerca să taie cu o foarfecă un şuvoi de apă, care curgea dintr-un robinet.

În spatele acestor metafore, Mircea Cantor ne transmite un mesaj plin de tandreţe, dar şi de luciditate asupra unei lumi pe care o priveşte cu alţi ochi decât cei ai omului obişnuit. Operele sale sunt însă tot atâtea ferestre, prin care putem privi cu bucurie şi noi, întrucât ele, aceste ferestre, sunt dătătoare de sens.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/cultura/artistul-roman-mircea-cantor-expune-beaubourg

Citit 4082 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top