Islamiştii francezi, în vizorul poliţiei din Hexagon

Islamiştii francezi, în vizorul poliţiei din Hexagon

Operaţiunea antislamistă de sâmbătă a poliţiei franceze la Strasbourg şi Cannes s-a soldat cu 11 arestări în rândul presupuşilor activişti şi un mort, un tânăr care a scos arma când poliţiştii au vrut să-l aresteze. Ancheta continuă pentru a determina exact care au fost motivaţiile acestui grup de salafişti gata să treacă la acţiuni violente.

O tendinţă pare însă a se confirma şi anume că cei mai mulţi dintre suspecţi sunt francezi de origine, adică născuţi din familii franceze, crescuţi în cartierele sărace ale Hexagonului şi convertiţi recent la islam, o religie despre care probabil nu ştiu mare lucru.

Toate persoanele reţinute de poliţie sunt de naţionalitate franceză. E vorba de tineri între 19 şi 25 de ani dintre care unii au fost deja condamnaţi de justiţie în afaceri legate de droguri, violenţă sau hoţie. Profilul se aseamănă deci cu cel al unui "delincvent de drept comun care şi-a radicalizat postura pentru a o lua spre un djihadism islamist" subliniază anchetatorii francezi. Tinerii respectivi provin de asemenea din medii modeste şi s-au convertit toţi la islam, nu foarte de demult.

Spre deosebire însă de precedentele grupuri de combatanţi islamişti francezi, de multe ori originari din familii arabo-musulmane emigrate în Hexagon şi care-şi radicalizaseră discursul după sejururi efectuate în Bosnia, Pakistan sau Somalia, de această dată e vorba de francezi pur-sânge gata să-şi lanseze ceeace numesc ei "războiul contra Franţei".

Un element comun i-a animat pe toţi aceşti presupuşi terorişti şi anume ura faţă de evrei, antisemitismul. De cele mai multe ori acest "islamo-banditism" cum este numită noua tendinţă a salafismului, a integrismului islamist, s-a dezvolat în închisori unde violenţa este cotidiană şi unde cei mai slabi caută refugiu în "braţele" unui aşa-zis frate islamist care va folosi pretexte religioase pentru a combate occidentul şi pe evrei.

Administraţia penitenciară franceză a pus pe picioare de curând măsuri destinate să repereze traiectorii potenţial periculoase ale unor deţinuţi. Un alt factor contribuie însă la "formarea" acestor djihadisti şi anume internetul. Situri în limbile engleză sau franceză permit pedicatorilor radicali să ajungă la un public occidental ne-arabofon.

Al-Qaida comunică de asemenea prin intermediul revistei on-line "Inspire" găsită la domiciliul unuia dintre suspecţii francezi arestaţi sâmbătă. Ministrul de interne Manuel Valls a denunţat dealtfel deîndată influenţa nefastă a mediilor arabo-musulmane care publică apeluri la ura de rasă şi manuale de fabricat bombe. Oficialul de la Paris s-a abţinut însă să menţioneze nume de astfel de publicaţii sau ţările lor de origine.

Cercetătorii din domeniu menţionează şi ei cele trei "dosare" disponibile pe internet pentru orice "învăţăcel" terorist: formaţia religioasà, apoi blogurile, publicaţiile şi analizele despre chestiunea palestiniană sau afgană de exemplu care diferă de cele clasice şi alimentează radicalizarea discursurilor. În sfârşit, al treilea lucru uşor de găsit pe Web sunt descrierile precise privind manipularea sau fabricarea de explozibili. Aceste date nu sunt disponibile doar pe siturile islamiste ci şi pe cele paramilitare, mai precizează un expert citat de agenţia France Presse.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/islamistii-francezi-vizorul-politiei-hexagon

Citit 4624 ori

Lasă un comentariu

Recomandate
Facebook
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top