Socialiştii francezi îşi aleg liderul

Socialiştii francezi îşi aleg liderul

Partidul Socialist Francez îşi desemnează joi noul prim secretar general. De fapt va fi o simplă formalitate pentru că numele noului şef al partidului este deja cunoscut, el se numeşte Harlem Désir şi îşi propune să “reinventeze” Partidul Socialist. 

 

Aşa declară în orice caz Harlem Désir în cotidianul Le Monde. El consideră că Partidul Socialist trebuie să treacă printr-o reformă doctrinală şi organizatorică. De exemplu, el afirmă că trebuie modificată chiar modalitatea de desemnare a primului secretar, astfel încît mai numărul de candidaţi la acest post să poată fi nelimitat. Dacă în unele privinţe socialiştii au dat un exemplu de democraţie internă, cum ar fi primarele organizate în vederea desemnării candidatului unic la alegerile prezidenţiale, modalitatea de desemnare a primului secretar are ceva opac şi se joacă practic în culise. “Partidul Socialist, mai spune el, este o forţă a sprijin al guvernului, dar trebuie să fie deasemenea o forţă autonomă care să lanseze propuneri şi să influienţeze guvernul.”

In vîrstă de 52 de ani, Harlem Désir are origini martinicheze dinspre tată, şi s-a afirmat în peisajul asociativ şi politic francez începînd din 1984 cînd a creat asociaţia SOS Racisme. Din 1982 este membru al Partidului Socialist iar de anul trecut asigură funcţia de şef interimar al formaţiunii, dată fiind retragerea precipitată a doamnei Martine Aubry. Unii îl laudă pe Harlem Désir pentru stilul prudent în care se exprimă, detractorii săi însă îl consideră fad şi amintesc că în 1998 a fost condamnat la 18 luni de închisoare, cu suspendarea pedepsei, pentru salarii fictive acordate unei asociaţii din oraşul Lille.

Harlem Désir îşi mai propune şi să întărească oarecum disciplina de partid, mai ales după peripeţiile recente cînd mai mulţi deputaţi socialişti au refuzat să aprobe tratatul european de disciplină bugetară, susţinut de guvern. Unii îşi amintesc însă de un caz şi mai grav de indisciplină, şi anume în contextul referendumului din 2005, cînd era secretar general al partidului François Hollande, acum preşedinte al Franţei. La acea oră el a cerut partidului să se pronunţe în favoarea constituţiei europene, dar un anume Laurent Fabius, în prezent ministru de externe al Franţei, a fost cel mai îndîrjit adversar al respectivului proiect din tabăra socialistă. 

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/socialistii-francezi-isi-aleg-liderul

Citit 4784 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top