François Hollande în presa europeană

REUTERS/Benoit Tessier

Preşedintele Franţei, François Hollande, a acordat, miercuri, un interviu mai multor ziare europene, printre care LE MONDE. El precizează în multe privinţe poziţia Franţei în contextul reuniunii la vîrf de mîine de la Bruxelles a Uniunii Europene. 

“Tot ce era mai rău a rămas în spatele nostru” - iată cum sintetizează printr-o singură frază François Hollande etapa în care se află Europa în raport cu criza. Altfel spus, tot ceea ce era mai grav, mai periculos, de natură să ducă chiar la destrămarea zonei euro a fost depăşit. Putem spune deci că François Hollande se duce la Bruxelles pe o notă optimistă şi cu idei clare. El este încrezător în capacitatea europenilor de a crea o uniune politică, dar numai după ce va fi concretizată cea bugetară, bancară şi socială. După alegerile europene din 2014, însă, va fi deschsă calea şi pentru mobilizarea europenilor în vederea unei veritabile uniuni politice.

François Hollande mai consideră că ieşirea din criză este iminentă, suntem aproape de ieşirea din tunel, spune el întrucît la întîlnirea europeană la vîrf de pe 28 şi 29 iunie au fost luate deciziile cele bune: Grecia a făcut mari eforturi pentru a-şi reforma economia şi administraţia, iar solidaritatea europeană a funcţionat. In ce priveşte Franţa, şi ea este angajată în eforturi substanţiale, iar François Hollande reaminteşte că Parisul îşi propune să reducă deficitul public, anul viitor, la limita acceptată de Uniune, adică 3 la sută din Produsul Intern Brut. Restabilirea echilibrului în materie de conturi publice este preconizată pentru 2017, în condiţiile în care, precizează François Hollande, între 2007 şi 2012 datoria publică a Franţei a crescut de la 62 la 90 la sută din Produsul Intern Brut.

Şeful statului francez continuă să pledeze pentru mutualizarea parţială a datoriilor în zona euro, prin emiterea de euro-obligaţiuni, ceea ce riscă să-l pună din nou în dezacord cu poziţia Berlinului. Intrebat însă ce crede despre cancelara germană Angela Merkel, preşedinte francez spune: “ea este clară în afirmaţiile sale, spune exact ceea ce gîndeşte ceea ce ne face să cîştigăm timp; nu i se poate reproşa doamnei Merkel că ar avea puncte de vedere ambigue; ori, e mai uşor de negociat cînd punctele de plecare sunt clare şi explicite.” Un elogiu care nu va fi însă de natură să simplifice sarcina de negociator a preşedintelui francez.

În privinţa viitoarei arhitecturi europene, şeful statului francez evocă extinderea Uniunii, dar arată că acest fapt nu va putea împiedica o mai strînsă cooperare doar a unora dintre state, care vor opta pentru o integrare mai accelerată. Va fi cazul, de exemplu, cu statele care vor adopta taxa pe tranzacţiile financiare. Iar la întrebarea “care este cel mai mare pericol care ameninţă Europa”, François Hollande răspunde cu o notă de reflecţie filozofică: “să nu o iubim... Construcţia europeană rămîne cea mai frumoasă aventură a continentului nostru. Europa este prima putere economică a lumii, un spaţiu politic de referinţă, un model social şi cultural. Ea merită o renaştere pentru a reînnoda cu speranţa”. Inafară de cotidianul francez Le Monde, interviul lui François Hollande a mai apărut în cotidianul britanic The Guardian, în spaniolul El Pais, în ziarul polonez Gazeta Wyborcza, în italianul La Stampa şi în cotidianul german Süddeutsche Zeitung.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/francois-hollande-presa-europeana

Citit 4656 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top