Literatură erotică în librăriile franceze

Literatură erotică în librăriile franceze

Pe 17 octombrie, iese în librăriile franceze o carte, care a devenit deja un fenomen editorial mondial. Este vorba de "Fifty Shades of Grey", titlu bazat pe un joc de cuvinte, întrucât Grey poate fi şi numele personajului, dar şi culoarea gri. Nu acest joc a provocat însă un frison mondial, ci erotismul care em...

Literatură erotică, în Franţa

Fără să inventeze nimic special, ea reuşit printr-un roman cu scene sado-masochiste să "deconstipeze" din punct de vedere erotic întâi şi întâi o anumită societate anglo-saxonă. În Statele Unite, cartea s-a vândut în 32 de milioane de exemplare de la tipărirea sa, în mai anul trecut, iar în lume s-au vândut peste 40 de milioane de exemplare. A fost tradusă în 46 de limbi şi difuzată de fapt în 45 de ţări.

Specialiştii au pus o etichetă pe acest gen, "mommy porn", altfel spus "porno pentru mame". Puritanilor din Statele Unite probabil că această carte le cade greu la stomac, nu pentru că ar citi-o, ci pentru că ea poate fi văzută în vitrinele multor librării şi în rafturile rezervate celor mai bune vânzări, la categoria "best-seller".

Trebuie spus că de vreo cinci ani şi alte cărţi cu subiect erotic destinate în special femeilor s-au vândut foarte bine în lume, mai ales datorită facilităţilor oferite de Internet şi de suporturile numerice. Asistăm însă la o mini-revoluţie în materie, în sensul că un anumit public feminin are o nouă percepţie despre sexualitatea sa, de unde şi interesul pentru trilogia "Fifty Shades of Grey". Şi mai e ceva, romanele erotice destinate bărbaţilor au fost în general concepute într-o manieră mai explicită, de la conţinut până la coperţi. Or, aceste cărţi de tip "mommy porn" sunt ceva mai discrete şi mai subtile, fără a fi atenuată temperatura erotică.

 

Hopper, la Grand Palais

 

La Paris, marea expoziţie a sezonului de toamnă, la Grand Palais, onorează opera unui artist american, Edward Hopper. Sunt expuse până pe 29 ianuarie anul viitor, 164 de opere purtând semnătura lui Hopper, dintre care 128 de picturi. Expoziţia a fost luată cu asalt de public din primele zile, fiind văzută de câte cinci mii de vizitatori pe zi.

Născut în 1882, în statul New York, Edward Hopper avea vechi origini hughenote franceze. El a venit de altfel ca să studieze la Paris în 1906-1908, cam pe vremea când ajungea în capitala Franţei şi Brâncuşi. Hopper s-a inspirat la acea oră din impresionişti, dar întors în Statele Unite, nu a avut nici un succes cu aceste pânze. El şi-a forjat treptat, abia după 1924, stilul personal, marcat de un realism ordinar şi în acelaşi timp fantastic.

Edward Hopper a trăit 85 de ani şi s-ar putea spune că nu a pictat chiar foarte mult, în orice caz nu în stilul cantitativ al lui Picasso. În ultimii săi 40 de ani de viaţă, a pictat, de exemplu, doar o sută de pânze, dintre care 55 sunt expuse în cadrul acestei expoziţii de la Paris. Aceasta este de altfel cea mai mare retrospectivă Hopper concepută vreodată, declară organizatorii ei.

 

Sarkozy, conferenţiarul

 

Săptămâna trecută, fostul preşedinte, Nicolas Sarkozy, a ţinut o coferinţă la New York, pe teme de economie, fiind invitat de o bancă braziliană de investiţii. O conferinţă "privată", informează Agenţia France Presse şi de altfel, Nicolas Sarkozy a preferat să rămână cât mai discret posibil la New York, unde totuşi a fost zărit făcând jogging în Central Park. Deocamdată nu se ştie dacă fostul şef al statului îşi propune să intre în circuitul conferenţiarilor "speciali", dar AFP precizează într-o depeşă că unii foşti premieri sau şefi de stat sunt copios plătiţi pentru conferinţele lor. Unul dintre cei mai bine plătiţi este fostul prim-ministru britanic, Tony Blair, căruia i se oferă şi până la 300 de mii de euro pe conferinţă. Despre fostul preşedinte american, Bill Clinton, se afirmă că în 2010 a câştigat peste zece milioane de dolari pentru 52 de conferinţe.

În ce-l priveşte pe Nicolas Sarkozy, s-ar părea însă că tot viaţa politică îi lipseşte cel mai mult (aşa se spune cel puţin în culise) şi că ar urmări cu mare atenţie evenimentele din Franţa, unde unii încep de altfel să-l regrete.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/cultura/literatura-erotica-librariile-franceze

Citit 4497 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top