Franţa: moral scăzut, reforme ambiţioase

Franţa: moral scăzut, reforme ambiţioase

Un sondaj recent relevă faptul că moralul francezilor nu este tocmai ridicat. Aceste sondaje nu sunt total "inocente" pentru că ele testează şi comportamentul francezilor în materie de consum. 

Deseori aceste sondaje sunt legate de principalele perioade comerciale ale anului. Cum se apropie sărbătorile de iarnă, moment comercial prin excelenţă, cei care sunt interesaţi să vîndă milioane de produse vor să ştie din timp dacă moralul consumatorilor este ridicat sau scăzut. Pentru că atunci cînd oamenii sunt deprimaţi şi se tem de viitor, cum este cazul acum în Franţa, şi apetitul pentru cheltuieli scade. Sau mai bine zis oamenii se gîndesc de două ori înainte de da banii pe nimicuri, sau, altfel spuns, înainte de a exagera cu cadourile.

Deci, pentru a reveni la sondajul respectiv, francezii par să fie din ce în ce mai pesimişti cînd se gîndesc la viitor şi consideră că în prezent este mai înţelept să facă economii decît să se lase atraşi în cheltuieli excesive. Pe graficul tonusului moral din acest an, acest moment este cel mai scăzut din februarie încoace. Comentatorii consideră că şi conetxtul politic favorizează această stare de îndoială, într-un moment cînd noua putere socialistă şi-a pierdut serios cota de popularitate.

Bugetul pe anul 2013 se anunţă sun semnul creşterii impozitelor iar reformele structurale nu par să fi fost abordate cu curaj de François Hollande şi guvernul condus de Jean-Marc Ayrault. Francezii mai ştiu un lucru, şi anule că reformele, chiar atunci cînd sunt lansate şi recunoscute va fiind esenţiale, nu duc imediat la o ameliorare a condiţiilor de viaţă...

Franţa mai este confruntată în prezent cu spectrul unor concedieri masive. Grupul PSA Peugeot-Citröen confirmă desfiinţarea a 8000 de posturi, dintre care 3000 în nordul Parisului, regiune deja marcată de dificultăţi, şi 1400 în oraşul Rennes. De altfel săptămîna aceasta este considerată de experţi ca fiind una “neagră” pentru industria automobilului în Europa întrucît şi Ford a anunţat închiderea a trei uzine iar grupul Fiat pare să se îndrepte spre sacrificii de aceeaşi natură.

In acest context guvernul doreşte să lanseze competitivitatea franceză, prin măsuri care au provocat pînă acum dezbateri şi polemici. Opinia generală este că în Franţa fiscalitatea excesivă afectează competitivitatea. François Hollande consideră însă că nu numai costul ridicat al muncii frînează elanul industriei franceze, ci şi faptul că Franţa inventează şi inovează mai puţin decît alte ţări dezvoltate, că sectorul cercetării nu mai este foarte performat, ca să nu mai vorbim de unele chestiuni de strategie. Anul trecut balanţa comercială franceză a atins undeficit record de 73 de miliarde de franci. Pentru a redresa situaţai francezii încearcă să se inspire din modelul german, iar guverbul socialist mizează mult pe o nouă structură, Banca Publică de Investiţii, destinată să finanţeze intreprinderile mici şi mijlocii.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/economie/franta-moral-scazut-reforme-ambitioase

Citit 4541 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top