Confruntare televizată între Jean-François Copé şi François Fillon

Confruntare televizată între Jean-François Copé şi François Fillon

Joi seară, Jean-François Copé şi François Fillon, cei doi pretendenţi la sefia partidului conservator UMP - principala mişcare din opozitie în Franta - se întâlnesc pe platoul canalului de televiziune France 2.

Unica dezbatere organizată cu trei săptămâni înaintea scrutinului militantilor partidului este o adevărată revolutie culturală pentru dreapta franceză.

Alegerile interne din sânul partidului conservator UMP pentru desemnarea viitorului lider - si probabil candidat la prezidentialele din 2017 - precedate de unica dezbatere dintre cei doi conservatori sunt departe de a suscita interesul pe care l-au suscitat la vremea respectivă alegerile preliminare ale socialistilor francezi. 41 la sută dintre francezi afirmă că "nu sunt deloc interesati" de acest scrutin si 37 de procente "nu sunt neapărat interesati de el" arată un recent sondaj de opinie.

Duelul televizat dintre Jean-François Copé - actualul secretar general - si François Fillon, fost premier timp de 5 ani al lui Nicolas Sarkozy, a fost reglat cu foaret mare atentie, niciun amănunt nu a scăpat, doar întrebările nu au fost cunsocute dinaninte. Fiecare dintre protagonisti are cuvântul singur câte o jumătate de oră pentru un mare "examen" oral în fata jurnalistilor de la France 2.

Tragerea la sorti l-a desemnat pe Fillon drept prim vorbitor. Cu alte cuvinte Copé va lua cuvântul ultimul. Ultimul după ce jurnalistii, odată ce i-au ascultat pe cei doi singuri, îi vor reuni pe pretendenti pentru a le pune întrebări urmate de adevărata dezbatere dintre Copé si Fillon. O dezbatere după model american, adică la care protagonistii vor sta în picioare la câte un pupitru.

Dacă acest model de duel televizat s-a impus de mult la stânga spectrului politic, pentru conservatori exercitiul e inedit. E si motivul pentru care atât Copé cât şi Fillon - dar şi mulţi responsabili de la UMP - s-ar fi lipsit cu mare plăcere de el. Numai precedentele socialistilor si presiunea opiniei publice i-a obligat să se reunească pe un acelasi platou înaintea votului militantilor.

Dezbaterea nu este dealtfel considerată decisivă pentru rezultatul din 18 noiembrie de niciunul dintre cei doi candiati la presedintia partidului. Evident că lucrurile, opiniile se vor schimba în cazul în care dezbaterea se transformă în pugilat sau ceartă în fata a milioane de telespectatori, lucru ce-ar arăta imaginea unui partid si mai divizat decât este - oricum - în realitate.

Cei doi candidati sunt déjă ei extrem de diferiti. Copé, clasat foarte la dreapta conservatorilor, si de multe ori agresiv, adoră, caută dezbaterile televizate, se simte în largul său în fata camerelor de filmat. Fillon, favoritul simpatizantilor UMP - dar nu si al militantilor care ei singuri votează peste trei săptămâni - este mult mai aproape de centrul spectrului plitic francez, myult mai rezervat si deloc în apele lui pe un platou de televiziune.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/confruntare-televizata-jean-francois-cope-francois-fillon

Citit 4194 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top