Franţa, disputată de clanurile mafiote

Sursa: Wikipedia

"Mafiile iau Franţa cu asalt". Sub acest titlu, ziarul conservator Le Figaro publică extrase dintr-un raport confidenţial al Poliţiei franceze, din care reiese că bandele şi grupurile criminale străine se implantează tot mai adânc în Hexagon, în particular în cartierele sărace ale marilor oraşe. Numai drogurile a...

"Mafiile iau Franţa cu asalt". Sub acest titlu, ziarul conservator Le Figaro publică extrase dintr-un raport confidenţial al Poliţiei franceze, din care reiese că bandele şi grupurile criminale străine se implantează tot mai adânc în Hexagon, în particular în cartierele sărace ale marilor oraşe. Numai drogurile ar aduce traficanţilor două miliarde de euro pe an.

Extrase publicate de Le Figaro provin din cel mai recent raport al celulei antimafia a Poliţiei judiciare. Pe aproape o sută de pagini sunt schiţate familiile mafiote străine care ameninţă tot mai mult sectoare întregi ale economiei şi securitatea naţională. Grupurile criminale analizate sunt "specializate" în diverse ramuri: traficanţi de stupefiante, falsificatori de bani, atacuri armate, specialişti în extorsiune de fonduri cu violenţă.

Poliţia le atribuie aproape 30 de mii de infracţiuni grave comise numai anul trecut în Franţa. Cel mai mare impact l-ar avea traficul internaţional cu droguri. Cifra de afaceri a acestei economii subterane este estimată la "peste un miliard de euro pentru cannabis şi încă o dată pe atât pentru celelalte droguri consumate anual în Franţa".

Dacă Poliţia judiciară recunoaşte că nu există o mafie franceză ca atare, cu excepţia celor corsicane şi marseileze, care au însă specificităţile lor şi sunt considerate mai degrabă organizaţii criminale tradiţionale, alte grupuri criminale, venite din afara ţării, s-au implantat și specializat în Hexagon, adesea cu ajutorul unor complici locali. Din Europa de Est, pentru prima dată raportul publicat de Figaro nu-i evocă pe români, ci pe bulgari, implicaţi în diverse traficuri.

Cele cinci mafii

 

Poliţia judiciară franceză se axează pe cinci "familii mafiote" mari. În primul rând, pe cea "istorică", adică italiană, mai exact camoristă sau calabreză. Dacă banii falşi sau hoţiile cu violenţă şi arme fac parte din activităţile acestei organizaţii implantate în Franţa, mafia italiană se interesează mai nou de energiile verzi, deturnând subvenţiile europene. Cum era de aşteptat, bănuiala de corupere a unor funcţionari francezi planează de ceva vreme.

A doua mafie străină puternic implantată în Franţa este cea turcă, specializată în comerţul cu clandestini. Via Bulgaria şi Grecia-România iarăşi nu este citată-turcii introduc ilegal în UE şi deci în Franţa mii de turci, afgani, pakistanezi, irakieni. Această filieră ar reprezenta 90% din fluxul de clandestini din Europa.

Mafia cecenă, a treia în colimatorul Poliţiei franceze, funcţionează pe principiul clanurilor, ca şi în regiunea de unde provine, Caucazul. Specializaţi în extorsiune, trafic cu stupefiante şi de acte false, cecenii se evidenţiază prin violenţa extremă cu care operează. Implantaţi în domeniul securităţii în localurile de noapte de pe Coasta de Azur, cecenii s-au remarcat în ciocnirile cu mafioţii locali, dar şi cu armenii şi magrebienii.

Frauda pe Internet, un fenomen constant în creştere în Franţa, este opera mafiei africane, în particular cea nigeriană, şarlatanii operând adesea din cafenele Internet. Totalul escrocheriilor se ridică la milioane de euro, notează Poliţia judiciară.

A cincea şi ultima mafie scoasă în evidenţă de raportul publicat de Le Figaro se referă la cea asiatică, specializată în "ferme" de cannabis, locuri închise în care se cresc plantele. Principalii "grădinari", adică protagonişti ai filierei ar fi vietnamezii, în timp ce triadele chinezeşti s-au axat pe prostituţie, mai ales la Paris, unde aşa-zisele "saloane de masaj tradiţional" au prosperat în ultima vreme.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/social/franta-disputata-clanurile-mafiote

Citit 4616 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top