Franţa : Goana după profesori

Franţa : Goana după profesori

Vincent Peillon, ministrul francez al educatiei nationale a lansat o vastă campanie de recrutare de profesori. Obiectivul este de a angaja 43 de mii de oameni, o primă etapă din cele 60 de mii de angajări în sectorul educatiei promise de candidatul François Hollande, devenit între timp presedintele Frantei. In ciuda crizei si a somajului în continuă crestere, meseria de pedagog atrage tot mai putină lume.

5 ani de restricţii dure au lăsat urme. Din 2007 si până acum, educatia natională a pierdut 80 de mii de angajati, în mare parte învătători si profesori. De unde si întrebarea simplă: oare o campanie de recrutare, chiar si masivă - e vorba de 43 de mii de oameni - va fi suficientă pentru a-i atrage pe tinerii absolventi? Greu de imaginat, mai ales dacă precizăm că de doi ani încoace, sectorul nu mai atrage personal, există circa o mie de posturi scoase la concurs anul acesta care nu si-au găsit candidati, în particular la matematică, engleză si litere clasice.

Vincent Peillon, ministrul de resort, promite că formarea acestor viitori pedagogi va fi revizuită pentru a deveni demnă de acest nume. In Franta, poti candida la concursul de profesor dacă ai diplomă de 5 ani de facultate. Odată ce ai luat concursul, trebuie să fii însă si format pentru meseria de profesor, lucru care din motive bugetare nu se mai făcea în ultima vreme. Cu alte cuvinte, tinerii absolventi erau propulsati singuri în fata unei clase de copii. Rezultatul este că multi au fost dezgustati, speriati, epuizati si au abandonat postul încă înainte să fie definitiv titularizati.

Vincent Peillon promite de asemenea o crestere a salariilor. Trebuie stiut că în ciclul secundar, profesorii francezi câstigă cel mai prost comparativ cu colegii lor din Italia, Belgia, Anglia, Spania si Germania. Astfel, la sfârsitul carierei sale, un profesor francez va câstiga anual 40 de mii de euro, în timp ce germanul 53 de mii. Pentru un tânăr absolvent francez care a făcut 5 ani grei de facultate, meseria este asadar putin atrăgătoare.

Nu în ultimul rând, imaginea corpului profesoral din Franta este extrem de proastă. "Niciodată multumiti, toată ziua în vacantă" este adesea primul lucru pe care-l auzi despre un învătător. E adevărat că în Franta profesorii au 17 săptămâni de vacantă pe an, e adevărat că nu dau decât 18 ore de cursuri pe săptămână în ciclul secundar si 26 în cel primar. Dar mai există si treaba din afara orelor de scoală: pregătirea acestora, corectarea, samd. In total, un studiu recent realizat de principalul sindicat de profesori arată că acestia lucrează în medie 43 de ore pe săptămână. Timp pe care si-l împart, e adevărat, cum vor, o suplete rar întâlnită în alte sectoare de activitate si care de aceea probabil naste multe invidii.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/special-paris/franta-goana-profesori

Citit 7310 ori
Login pentru a posta comentarii
Facebook
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top