Sărbătoarea luminilor la Lyon – 4 milioane de vizitatori

Place des Terreaux - Lyon © DR

Intrăm acum în atmosfera sărbătorilor de iarnă în Franţa, şi evocăm o sărbătoare specială care are loc în fiecare an în oraşul Lyon, şi care a devenit un model şi pentru alte mari oraşe ale lumii.

Intrăm acum în atmosfera sărbătorilor de iarnă în Franţa, şi evocăm o sărbătoare specială care are loc în fiecare an în oraşul Lyon, şi care a devenit un model şi pentru alte mari oraşe ale lumii.

Francezii îi spun “La Fête des lumières”, sărbătoarea luminilor, iar tradiţia ei a început în 1852. Pentru a-i aduce un omagiu Fecioarei Maria, locuitorii oarşului Lyon îşi instalau lumînări şi felinare la ferestre. Din această tradiţie s-a născut în ultimile decenii o fantastică sărbătoare populară la care participă milioane de persoane iar oraşul Lyon a devenit vitrina creaţiei contemporane în materie de spectacole de sunet şi lumină. Anul acesta au avut loc spectacole de acest gen în 65 de spaţii ale oraşului, fiind invitate 95 de companii specializate în acest tip de expresie artistică. Faţadele renascentise ale oraşului au devenit imense ecrane pe care au fost proiectate tot felul de imagini în mişcare, pieţele şi monumentele au devenit tot atîtea scene pentru aceste sepctacole atît de speciale care provoacă emoţie prin asocierea muzicii şi a tehnicilor ultramoderne de iluminat.

Prima ediţie modernă a acestei sărbători a luminilor a avut loc în 1999, iar de atunci oraşul şi-a cîştigat o enormă celebritate. In patru zile, cît a durat această a 14-a ediţie a sărbătorii luminilor, cam patru milioane de persoane, autohtoni şi străini, au asistat la ea. Conceptul a provocat interesul altor oraşe de pe planetă. Aşa cum s-a multiplicat manifestarea “Paris plage”, după ce a fost lansată în capitala Franţei, aşa “face pui” acum acest festival al luminilor. In jur de 45 de mari oraşe de pe glob au preluat ideea, printre ele Roma, Geneva, Glasgow, Moscova, Montréal, Rio de Janiero... Oraşul Lyon este deja recunoscut ca un loc în care sunt experimentate noi tehnici şi noi instalaţii din domeniul “sunet şi lumină’, iar anul acesta a fost inaugurată o “paltformă internaţională de întîlnire” a companiilor şi a creatorilor care utilizează lumina ca principală materie pentru creaţiile lor. In cele patru zile de festival, el a început pe 6 decembrie şi s-a încheiat ieri, publicul flanează de fapt pe străzi trecînd de la un spectacol la altul, de la o instalaţie la alta, într-o atmosferă de carnaval dar şi de “iluminare interioară”. Iată o reacţie tipică după un astfel de moment: "Incredibil, incredibil” spun aceşti tineri, deşi unul recunoaşte că există şi anumite efecte de parc de distracţii Disney în această vastă declanşare de energii şi creativitate. Si pentru că tot ne aflăm în plină criză economică iar problemele legate de energie sunt complicate, unele instalaţii sunt cît se poate de... ecologice. De exemplu cea care, în piaţa Bellecour, provoacă iluminarea statuii ecvestre lui Ludovic al XIV-lea prin utilizarea... energiei pietonale. Altfel spus trecătorii sunt invitaţi să pedaleze pe un fel de biciclete fixe ca să provoace curentul electric necesar iluminării statuii...

 

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/special-paris/sarbatoarea-luminilor-lyon-4-milioane-vizitatori

Citit 5970 ori
Login pentru a posta comentarii
Facebook
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top