Preşedintele Hollande, fragilizat de “afacerea Cahuzac”

Preşedintele Hollande, fragilizat de “afacerea Cahuzac”

În Franţa justiţia a deschis o anchetă pentru a stabili dacă ministrul bugetului, Jérôme Cahuzac, are sau nu un cont bancar în Elveţia. O nouă afacere de natură să-l fragilizeze pe preşedintele François Hollande care a promis, la ora la care se forma guvernul, că executivul socialist va fi un model de integritate şi de acţiune focalizată pe problemele grave cărora trebuie să le facă faţă Franţa. 

Chiar dacă pentru moment nu se pune problema unei demisii, chiar dacă pentru moment funcţionează prezumţia de nevinovăţie iar socialiştii se declară solidari cu ministrul bugetului, toată această afacere nu-i cade bine lui François Hollande. Anul 2013 este unul în care şomajul va continua să crească, este anul în care vor trebui luate măsuri curajoase pentru ca întreprinderile franceze să devină mai competitive, este anul cînd Franţa va trebui să devină din nou un exemplu de disciplină bugetară...

Pe scurt, sunt atîtea lucruri importante de făcut, guvernul are o “foaie de parcurs” atît de dificilă încît irosirea energiilor cu astfel de polemici nu înseamnă o notă bună. În Franţa zvonurile circulă repede, mediile de informare amplifică imediat astfel de informaţii care devin “scandaluri”, cei care se află în opoziţie, că e dreapta, că e stînga, nu ratează ocazia de a instrumentaliza rumorile... Jérôme Cahuzac, chiar dacă i se recunoaşte competenţa, se vede în acest moment expus criticilor care vin din tabăra dreptei. Unii cer chiar demisia sa, alţii îşi amintesc brusc că omul are tendinţa de a fi uneori arogant. În sfîrşit, toată lumea recunoaşte că problema acestui cont, real sau inexistent, trebuie rezolvată repede întrucît Jérôme Cahuzac este chiar unul dintre responsabilii guvernamentali însărcinaţi să conducă lupta împotriva fraudelor fiscale.

Acuzaţia a pornit de pe site-ul de presă Mediapart pe baza unei înregistrări. Într-o conversaţie Jérôme Cahuzac ar fi evocat existenţa acestui cont bancar, devenit “o problemă”. Poată că nimeni n-ar fi dat crezare acestei acuzaţii dacă ministrul ar fi fost un om cu venituri modeste sau chiar sărac lipit pămîntului. El a făcut avere, în calitate de chirurg, cu implanturile capilare. Mediapart mai crede că actualul ministru şi-ar fi închis contul din Elveţia în 2010 şi ar fi transferat banii la Singapore.

În plină frenezie mediatică declanşată de mai mulţi francezi bogaţi care au decis să părăsească Franţa din motive fiscale, pe fondul polemicii legată de impozitarea cu 75 la sută a celor care cîştigă peste un milion de euro pe an, foiletul Jérôme Cahuzac a încins enorm spiritele. Iar pentru un om politic, a fi bănuit că ar avea un cont în Elveţia este ca o tinichea enormă legată de coadă. De altfel şi Elveţia este arătată din nou cu degetul pentru uşurinţa de care dă dovadă primind oameni bogaţi pe teritoriul ei, fără să ţină cont de o anumită deontologie care s-ar impune între vecini şi între state ale aceluiaşi continent.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică arăta, acum cîteva zile, că Elveţia a făcut totuşi în ultimii ani  eforturi în vederea combaterii corupţiei transnaţionale. Dar mai are un drum lung de parcurs pentru a scăpa de eticheta prea puţin nobilă în zilele noastre de “paradis fiscal”.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/presedintele-hollande-fragilizat-afacerea-cahuzac

Citit 7470 ori
Login pentru a posta comentarii
Facebook
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top