Raport: Contraceptivele provoacă 2500 de accidente vasculare anual

Raport: Contraceptivele provoacă 2500 de accidente vasculare anual

Nouă alertă medicală în Franţa. Un raport al Agenţiei Naţionale a Medicamentului afirmă că pilule contraceptive, indiferent de model şi generaţie, ar provoca anual circa 2.500 de "accidente" vasculare şi 20 de decese în rândul femeilor. Ştirea e de natură să îngrijoreze multe femei, în Franţa şi nu numai.

În Franţa, pilulele contraceptive sunt utilizate de 4,3 milioane de femei. Printre acestea, spune Agenţia Franceză a Medicamentului, 2.529 fac diverse accidente tromboembolice venoase, iar 20 de femei mor prematur. Dintre acestea, 14 decese sunt "cauzate" pilulelor de generaţia a 3-a şi a 4-a, cele luate în vizor la începutul anului şi care au şi determinat realizarea unor rapoarte regulate.

Alte 6 decese sunt puse acum pe seama pilulelor de generaţia întâi sau a doua. Actualul raport realizat de Agenţia Medicamentului se referă la perioada 2000-2011. Decesele evocate sunt legate de o embolie pulmonară, forma cea mai gravă a accidentelor tromboembolice.

Cifrele confirmă aşadar riscurile crescute de tromboză legate de pilulele de generatia a 3-a si a 4-a arătate cu degetul de Ministerul Sănătăţii. Ministrul de resort hotărâse să încadreze mai strict reţetele şi contraindicaţiile pentru aceste pilule. De asemenea, "în faţa riscurilor ridicate, Guvernul a decis să nu le mai ramburseze.

Prin utilizarea mijloacelor alternative de contraceptie şi prin reducerea prescrierilor pentru aceste pilule din ultimele două generaţii. Cifrele publicate acum arată de altfel că vânzările de implanturi şi sterilete au crescut de când au apărut alertele legate de pilule. Patchurile şi inelele contraceptive şi-au diminuat însă vânzările.

Trebuie ştiut că există pilule anticoncepţionale de 4 generaţii diferite, toate 4 comercializate în Franţa. Numărul generaţiei se referă la evoluţia compoziţiei lor chimice. Contraceptivele de generaţie a 3-a au apărut în anii 80 şi măresc riscurile de accidente tromboembolice cu doi faţă de pilulele din generaţia precedentă, a 2-a deci.

Dacă nu ar fi fost prescrise în perioada 2000-2011 s-ar fi putut evita 9 decese şi peste o mie de accidente, afirmă raportul publicat acum. Declanşarea primelor alerte la începutul anului privind aceste pilule potential periculoase a făcut ca medicii, dar şi femeile să reacţioneze extrem de bine, toţi au fost vigilenţi. Vânzările de contraceptive din generatiile 3 si 4 au scăzut în februarie cu 34 la sută, iar cele din primele două generaţii au crescut cu 27 de procente, arată statisticile publicate tot acum de Agenţia Franceză a Medicamentului.

O agenţie care profită de ocazie pentru a sublinia că vânzările medicamentului anti-acnee Diane 35, utilizat de multe ori drept anticonceptional de mai bine de două decenii, au scăzut cu 62 de procente în Franta între februarie 2012 si februarie 2013. Un recul care se va amplifica în lunile următoare până la dispariţie, apreciază Agenţia Franceză a Medicamentului, lucru ce nu poate decât să bucure agenţia care lansase în ianuarie o alertă privind acest medicament folosit numai în Franţa de circa 315 mii de femei. Începând cu 21 mai,  Diane 35 si toate genericele sale nu vor mai avea voie să fie comercializate în Franţa.

Femeile din Franta vor avea însă mai departe la dispozitie o paletă foarte largă de mijloace contraceptive, sunt de părere autorităţile sanitare care le sugerează că cea mai bună soluţie le-o poate sugera tot medicul specializat.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/social/raport-contraceptivele-provoaca-2500-accidente-vasculare-anual

Citit 3135 ori
Login pentru a posta comentarii
Facebook
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top