•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

La pensie in Romania sau in Franta?

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Varsta legala de pensionare

In Franta varsta standard de pensionare este in prezent de 60 de ani, pentru persoanele nascute inainte de 1 iulie 1951, insa reforma din noiembrie 2010 a modificat limita de varsta fixand-o la 62 de ani. Totusi aceasta masura nu va produce efecte depline decat incepand cu 2018 pentru asiguratii nascuti incepand cu 1 ianuarie 1956.

 In Romania, vârsta standard de pensionare este în prezent de 63 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru barbate dar se afla in continua crestere, astfel:

·      pentru barbati-de la 64 de ani la 65 de ani in  intervalul ianuarie 2011- ianuarie 2015

·      pentru femei- de la 59 de ani la 63 de ani, in intervalul ianuarie 2011-ianuarie 2030 

Stagiul de cotizare

 In Franta, durata stagiului de cotizare complet a facut obiectul a numeroase reforme, insa legea din 2010 si-a propus sa simplifice procedura, stabilind durata necesara la 165 de trimester pentru asiguratii nascuti in 1953 si 1954 ( adica 41 de ani si un trimestru).

 Pentru generatiile nascute incepand cu 1955 si cu 1956 stagiul de cotizare  este fixat la 166 de trimestre (adica 41 de ani si doua trimester).

Stagiul minim de cotizare in Romania este de 15 ani atât pentru femei cât si pentru barbati iar stagiul complet de cotizare creste

·      pentru barbati, de la 33 de ani la 35 de ani inintervalul ianuarie 2011-ianuarie 2015,

·      pentru femei, de la 28 ani la 35 ani, in intervalul ianuarie 2011-2030

Casa de pensii competenta

 Regula este ca, trebuie sa depuneti cererea in tara in care locuiti. Daca nu ati lucrat niciodata in tara respectiva, trebuie sa inaintati cererea in tara in care ati lucrat ultima data. Aceasta se va ocupa integral de dosarul dumneavoastra de pensionare.

 Tara respectiva va raspunde de tratarea cererii si va aduna toate dosarele atestand contribuţiile pe care le-ati platit in toate tarile in care ati lucrat.

 Puteti depune cererea de pensionare in tara in care locuiti doar in momentul in care ati atins varsta legala de pensionare din acea tara.

 Va recomand  sa depuneti cererea cu cel putin 6 luni inainte de pensionare, întrucat procedura de acordare a pensiei din partea mai multor tari poate fi indelungata.

Calculul pensiei

 Calcularea pensiei se va realiza în doua etape:

Etapa 1: La nivel national

 Casa de pensii calculeaza asa-numita „prestatie autonoma care depinde de la stat la stat, în functie de vârsta limita de pensionare si de stagiile de cotizare.

 Etapa 2: La nivel european

 In aceasta etapa, fiecare tara cumuleaza perioadele de cotizare din toate tarile si calculeaza ce pensie ati primi daca toate contributiile ar fi fost varsate in sistemul sau de pensii publice.

 Valoarea rezultata se ajusteaza pentru a reflecta durata efectiva a perioadelor de cotizare din tara respectiva, „prestatia pro-rata”.

Cele doua valori sunt comparate, iar beneficiarul va primi prestatia care are valoarea mai mare. 

Plata pensiei

 Pentru efectuarea platii pensiei, statele care platesc pensia transfera sumele datorate într-un cont bancar din tara de resedinta.

  Începând cu anul 2008, beneficiarii sistemului public de pensii din Romania stabiliti in strainatate pot primi pensia pe teritoriul statului de domiciliu.

 Procedura de transfer a drepturilor de pensie in strainatate presupune deschiderea unui cont la orice banca de pe teritoriul statului de domiciliu si comunicarea detaliilor bancare  catre institutia platitoare (casa teritoriala de pensii in evidenta careia se afla dosarul de pensie) prin intermediul declaratiei de transfer.

 

Multumiri pentru articolul de mai sus, doamnei avocat:
Diana DAUPHIN – LAZAR
Avocat in Baroul NANTES si BUCURESTI
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
SIGILIA
3 Quai Hoche
44200 NANTES
02 51 89 98 08
www.sigilia.fr

Sursa Articol: www.avocat-roman-in-franta.eu 

Citit 10776 ori Ultima modificare Luni, 04 Mai 2015 00:59

1 comentariu

  • Link la comentariu nick53 Marți, 19 Aprilie 2016 20:41 postat de nick53

    Pentru persoanele nascute inainte de 1 iulie 1951 varsta de pensionare e de 60 de ani , pentru persoanele nascute dupa aceasta data care e varsta de pensionare ?!

Login pentru a posta comentarii
Facebook
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top