•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Ce trebuie sa stiu cand merg cu masina in Franta?

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Cand un francez este rugat sa raspunda la intrebarea "Cum se conduce la voi in tara?" raspunsul va fi acelasi, prost si foarte prost.

Intradevar, francezii sunt cosiderati dupa italieni, ce-i mai slab cotati conducatori, ai europei. Aici toata lumea are masina avariata usor, zgaraieturi pe barele protectoare, usi unfundate, faruri sparte, oglinzi busite...etc. motivul fiind foarte simplu, ei nu atrag atentia la detalii, e mult mai usor sa iesi dintr-o parcare dand cu spatele  pana te opresti in masina vecinului, decat sa stai stresat, sa no atingi.

Dar sa revenim la drumurile din Franta.   

 

AUTOSTRADA IN FRANTA:

Daca vii cu masina in Franta, trebuie sa stii ca toate autostrazile trebuiesc platite, iar daca vei considera ca poate tu scapi, te inseli. Indiferent pe unde intri in tara sau in ce oras vrei sa ajungi, va trebui sa platesti. Tara este impanzita de autostrazi, unele de calitate, altele mai prost asfaltate, dar pe toate se cere taxa. Taxa se plateste la iesire de pe autostrada si este calculata in functie de unde ai intrat, cati km ai parcurs pana la iesire, ziua  si ora la care circuli.

Daca alegi sa te deplasezi in weekend prin tara, trebuie sa stii ca taxa este mult mai mare decat cea din timpul saptamanii. Pe autostrazi din loc in loc sunt amplasate panouri de avertizare care indica: accidente, limitari de viteza, temperatura, cresterea taxei de autostrada intre anumite ore etc... Ce trebuie sa stiti, este ca nu exista Rovinieta (Vigneta), viteza maxina este de 130Km/h, iar daca te aventurezi fara GPS, s-ar putea sa iti ia ceva pana sa ajungi undeva.

Pe autostrazi exista parcari gratuite, benzinarii din loc in loc si mini-restaurante. Nu toate sunt Non-stop, daca in Romania este o regula nescrisa ca tot ce este legat de conducatori pe drumurile nationale, trebuie sa fie non-stop. Aici managerii de servicii si utilitati care activeaza in zona autostrazilor si a drumurilor nationale, nu dau 2 bani pe urgentele soferilor care pot aparea peste noapte. Ei inchid pe la orele 20-22, si mai deschid a doua zi la 8-9 dimineatza. Mai exista si exceptii.

Din loc in loc, ve-ti observa un anunt cu atentie radar, sa fiti sigur, ca in acea zona exista un rada fix. Sfatul este sa incetiniti pana la atingerea vitezei legale.

Cand sunt ambuteiaje, sa circulati cat mai aproape de axul drumui, ei lasa spatiu intre masini, ca sa poata trece cei cu moticletele. Daca veniti cu motocileta, de stiut ca va puteti strecura prin trafic, ilegal cei drept, dar trebuie sa folositi semnalele de avarie.

DRUMURILE IN ORASE:

In oras e mai complicat de condus, daca nu stii orasul mai bine parchezi masina la marginea orasului si vi in oras cu transportul in comun. Au foarte multe benzi de autobuze, care nu au o logica exacta. In Paris sunt unele strazi, pe care poti circula cand pe mijlocul drumului, cand pe margine. Asa este facuta strada, linia speciala este impartita haotic. De retiniut si faptul ca taxiurile pot circula pe linia speciala.

Foarte mare atentie la biciclisti si motociclisti, sunt foarte multi si statistica accidentelor este foarte mare.

Axul drumului si cel care delimiteaza banda speciala, este delimitat uneori de o bordura din beton. Drumurile dedicate automobilistilor sunt foarte mici, prefera sa faca o banda mai mare pentru biciclisti, decat sa largeasca drumul pentru masini.

PARCAREA IN FRANTA:

In marea majoritate a oraselor, parcarea se face contra cost, inclusiv riveranii platesc parcarea si nu este ieftina.

Taxa de parcare variaza in functie de oras si zona orasului; in Paris costa intre 2Euro/ora  si 1,20 Euro/ora. Ca sa puteti plati, aveti doua variante ori platiti cu cardul direct la aparat, in monezi, ori achizitionati o cartela de parcare de la magazinele de Tabac din oras.

Exista foarte multe parcari subterane, unde puteti lasa masina peste noapte sau pe un termen mai lung. Tarifele pentru contracte de 2-7 zile costa mai ieftin.

ACTE NECESARE AUTOTURISM:

Trebuie sa aveti la voi Talonul Masinii, Permisul de Conducere si Asigurarea masinii. In caz de accident va puteti adresa numarului 112 sau completarea constatarii amiabile si prezentarea constatarii la firma asiguratului.

Sursa: www.eFranta.ro

Citit 38001 ori Ultima modificare Vineri, 01 Octombrie 2021 15:39
Login pentru a posta comentarii
Facebook
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top